Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Με τον Obama στο πλευρό του, ο Αλ. Τσίπρας ξεσπάθωσε κατά της γερμανικής επιταγής για λιτότητα

Politico: Με τον Obama στο πλευρό του, ο Αλ. Τσίπρας ξεσπάθωσε κατά της γερμανικής επιταγής για λιτότητα
O Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης, σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτός είναι πιο δύσκολος από ό,τι θα χρειάζεται
Με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama στο πλευρό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεσπάθωσε για ακόμα μία φορά κατά των πολιτικών σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, υπέρμαχος των οποίων είναι η Γερμανία, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι καταστροφικά και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση».
Έτσι περιγράφει την κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα (15/11) από την Αθήνα Τσίπρας και Obama, το ευρωπαϊκό δίκτυο Politico, επισημαίνοντας, ιδίως, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη διαφορετική στάση που τήρησε ο Obama απέναντι στην κρίση του 2008, σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή απάντηση, και η οποία είχε γρηγορότερα και ισχυρότερα αποτελέσματα.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε μία ευθεία αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων της απάντησης Obama και της ευρωπαϊκής απάντησης.
Για το Politico, η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα αποπλαισιωμένη - άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ασκήσει πολλάκις κριτική στην επιβεβλημένη από τη Γερμανία λιτότητα - αλλά, αντιθέτως, η αξία της έγκειται στη χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται.
Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα δεχτεί νέες πιέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης [Eurogroup 5 Δεκεμβρίου].
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ τονίζουν διαρκώς πω για τη συμμετοχή του Ταμείου είναι επιβεβλημένη η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η Γερμανία απορρίπτει διαρκώς τις αιτιάσεις και τις κλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Εμφανιζόμενος δίπλα στον Obama, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης, σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτός είναι πιο δύσκολος από ό,τι θα χρειάζεται.
«Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός έχουν αντιμετωπίσει τις σκληρότερες συνέπειες της κρίσης, με ένα καταστροφικό πρόγραμμα λιτότητας να έχει επιδεινώσει τα προβλήματα, αντί να τα λύσει», είπε, προσθέτοντας, «σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, ενώ η ανεργία εκτινάχτηκε στο 27%».
Από την πλευρά του, ο Obama εξήρε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Ελλάδα για τις σκληρές αποφάσεις που πήρε και υποσχέθηκε να μεταφέρει ένα υποστηρικτικό μήνυμα στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του: μια επίσκεψη στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο.
«Στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα συνεχίσω να τονίζω την άποψη πως η λιτότητα δε μπορεί από μόνη της να έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης