Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ευφορία για Obama, η αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση και οι «αστάθμητοι» παράγοντες για την κυβέρνηση

Η ευφορία για Obama, η αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση και οι «αστάθμητοι» παράγοντες για την κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη θετική στάση του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ 
Η απογείωση του «Air Force One» που μετέφερε τον Αμερικάνο πρόεδρο, «προσγειώνει» την ελληνική κυβέρνηση και πάλι στα καυτά ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και κυρίως της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν την πλήρη ικανοποίηση της για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα από την οποία η κυβέρνηση κόμισε κυρίως επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά οφέλη καθώς οι εικόνες και τα καλά λόγια του Αμερικανού πρόεδρου αδιαμφισβήτητα έκαναν τον γύρω του κόσμου προβάλλοντας την Ελλάδα και επαναφέροντας μέρος από το χαμένο κύρος της.
Μάλιστα κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη θετική στάση του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και την επιτακτική, κατά τον ίδιο, στροφή από τις πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας στις εξωστρεφείς πολίτικές με γνώμονα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τον ίδιο τον άνθρωπο με προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του που απαιτείται να γίνει άμεσα από την Ευρώπη.
«Η στήριξη που παρείχε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μένει αυτό να εισακουστεί από το Βερολίνο» σημείωνε με νόημα πηγή του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας ότι «μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να ολοκλήρωσε τη θητεία του και να τον διαδέχεται ο Ντόναλντ Τράμπ αλλά οι θέσεις των ΗΠΑ σε κεντρικά οικονομικά ζητήματα και την εξωτερική πολιτική δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη».
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή και την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ τόνισε ότι «έχουμε πολλές πιθανότητες να έχουμε θετικές ειδήσεις για το χρέος πριν το τέλος του χρόνου» συμπληρώνοντας ότι πλέον «οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι θετικοί για την ελληνική κυβέρνηση».
Βέβαια, όσα θετικά ειπώθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα μένει να διατυπωθούν και επίσημα από τον ίδιο στις συνομιλίες που θα έχει στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ.

Οι «αστάθμητοι» παράγοντες

Ωστόσο το πολύ θετικό κλίμα σε εσωτερικό και εξωτερικό που «καλλιέργησε» η σημαντική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα μπορεί να μην αποδώσει τελικά καρπούς καθώς τρείς αστάθμητοι παράγοντες ενδέχεται να μπουν εμπόδιο στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
Οι δανειστές με τις μεταξύ τους διαφωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως το Βερολίνο με την άκαμπτη στάση που κρατά τουλάχιστο προς το παρόν για το ζήτημα του χρέους, η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Αγκύρας και του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογαν στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και το κυπριακό αλλά και η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ αποτελούν τους τρείς παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το καλό κλίμα και να φρενάρουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Σε ότι αφορά την εκλογή Τράμπ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, προς το παρόν, καθώς η εκτίμηση είναι ότι θα περάσει τουλάχιστο ένα τρίμηνο μέχρι να αποτυπωθεί κάποια αλλαγή στάσης στα γεωπολιτικά και γεωστατικά θέματα και στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ντόναλντ Τράμπ δεν έχει δώσει θετικό δείγμα γραφής και προς το παρόν δεν μπορεί να θεωρείται «σύμμαχος» σε θέματα όπως το χρέος τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σε αντίθεση με τον προκάτοχό του.
Σε ότι αφορά τους δανειστές και το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση και πάλι εμφανίζεται αισιόδοξη χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει αν κάποιος από τους δανειστές θα προκαλέσει εμπλοκή των συζητήσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να έχουμε θετικά αποτελέσματα ως το τέλος του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και πως στο eurogroup τις 5ης Δεκεμβρίου θα κλείσει την αξιολόγηση.
Ωστόσο ήταν σαφής ότι «τα ανοιχτά ζητήματα είναι το εργασιακό, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το δημοσιονομικό, αλλά θα έχουμε συμφωνία με βάση το χρονοδιάγραμμα» όπως είπε.
Αστάθμητος παράγοντας και η στάση της Αγκύρας σε μια σειρά από ζητήματα όπως η τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό την οποία ο Τούρκος πρόεδρος εκτοξεύει απειλές ότι θα μπλοκάρει αλλά και η προκλητικότητα που επιδεικνύει σε θέματα που σχετίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Οι αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και οι δηλώσεις Ερτογάν όπως αυτή για τη συνθήκη της Λοζάνης κάνουν την Αθήνα να βρίσκεται σε έναν διαρκή συναγερμό ενώ και η προσέγγιση που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνοντας γέφυρες στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να ανησυχεί και να βρίσκεται σε εγρήγορση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης