Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία εμπορίας καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν Μαρόκο, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Συμφωνία εμπορίας καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν Μαρόκο, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας
Ο «οδικός χάρτης» που υπεγράφη στο Μαρακές στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 22
Συμφωνία για την δημιουργία «οδικού χάρτη» που αφορά στην εμπορία βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, υπέγραψαν σήμερα το Μαρόκο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το κλίμα και την ενέργεια Miguel Arias Cañete.
Ο «οδικός χάρτης» που υπεγράφη στο Μαρακές στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 22, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, αναμένεται να συμβάλλει στην αναγνώριση των εμποδίων στην εμπορία ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των πέντε χωρών, που συμμετέχουν και στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προσκόμματα αυτά.
Ειδικότερα, θα εξεταστούν οι οικονομικές, χρηματοδοτικές, νομικές και κανονιστικές, τεχνικές (περιλαμβανομένης και της διερεύνησης τυχόν συμφόρησης του δικτύου), περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και θέματα ασφάλειας, κοινωνικές πτυχές και ζητήματα της αγοράς.
Με βάση την συμφωνία οι συμμετέχουσες χώρες θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για το εμπόριο βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας.
Ο Επίτροπος Cañete δήλωσε περήφανος που παρευρέθη στην υπογραφή μιας συμφωνίας, που δημιουργεί έναν δρόμο για την ενσωμάτωση περισσότερης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό μας σύστημα.
Σήμερα, σημείωσε, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων δεν εξαρτάται πλέον από την μείωση του κόστους τους ή την εξασφάλιση χρηματοδότησης, αλλά από την πρόκληση της ενσωμάτωσης πηγών ηλεκτρισμού, που είναι τόσο μεταβλητές, όσο ο καιρός στο ηλεκτρικό σύστημα.
Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να επιτευχθεί συνδέοντας τα ηλεκτρικά συστήματα πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε. και στις δύο πλευρές της Μεσογείου και η σημερινή υπογραφή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
Η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει επιπλέον η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε μια χώρα να μπορεί να εξαχθεί σε μια άλλη, γειτονική με χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, εξομαλύνοντας τις διακυμάνσεις στην προσφορά και στην ζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξε ο A. Cañete, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία προς την ενσωμάτωση περισσότερης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης