Τελευταία Νέα
Οικονομία

Β' αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου + ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ = Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Β' αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου + ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ = Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση
Οι νέες τιμές των ακινήτων που θα θεσμοθετηθούν εξετάζεται να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017
Δεν της έφταναν της κυβέρνησης τα προβλήματα που έχει με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ήρθε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομο τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας, να προστεθεί μέσα όλα αυτά.
Με βάση αυτή την απόφαση, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς Αμφίσσης των οποίων οι δήμοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη εξαιτίας του εξωφρενικού ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν.
Η εν λόγω απόφαση ήταν πραγματικός κεραυνός για το οικονομικό επιτελείο που έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές για να κλείσει την μεταξύ τους «ψαλίδα».
Ενδεχομένως, η απόφαση του ΣτΕ να επιταχύνει την προηγούμενη μνημονιακή δέσμευση.
Ωστόσο, μεγάλο ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών και τους φορολογούμενους είναι αν ο ΕΝΦΙΑ του 2017 υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ή τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τιμές των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Έτσι προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν νέες προσφυγές με ανάλογες δικαστικές ακυρωτικές αποφάσεις οι νέες τιμές των ακινήτων που θα θεσμοθετηθούν εξετάζεται να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2017 και οι υπόλοιποι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα θα υπολογίζονται με βάση τις νέες τιμές.
Πάντως η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο έργο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών δεν υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο προσδιορισμού των τιμών.
Η μηδενική ζήτηση για αγορά ακινήτων δεν εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για την δημιουργία μίας αξιόπιστης βάσης δεδομένων με βάση τις τιμές τις οποίες γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες.
Σε αυτό που φαίνεται να καταλήγουν είναι ότι εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης οι τιμές στα ακίνητα θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κτηματαγορά.
Πάντως, η εισπρακτική επιτυχία που προδιαγράφεται και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για να ρισκάρει φορολογικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ από το νέο έτος, ειδικά σε μια χρονιά που ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 1,75% του ΑΕΠ.
Έτσι στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017 να υπολογιστεί με βάση τις νέες μειωμένες - εξαιτίας της εναρμόνισης - τιμές, τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο φόρο ώστε να διασφαλιστεί ο προηγούμενος εισπρακτικός στόχος.
Στη παρούσα φάση δύο είναι οι βασικές αλλαγές που εξετάζονται για τον ΕΝΦΙΑ του 2017:

1. Η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια. Με βάση τις σημερινές αξίες των αγροτεμαχίων ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποφέρει 230-250 εκατ ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο μειωτικών συντελεστών ώστε να αποφευχθούν εκρηκτικές αυξήσεις φόρου για μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

2. Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου για όσους πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, από το 50% που είναι σήμερα στο 100% .

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης