Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κείμενο της συμφωνίας συντάσσουν οι δανειστές - Στη Βουλή προς ψήφιση τα πρώτα προαπαιτούμενα

Το κείμενο της συμφωνίας συντάσσουν οι δανειστές - Στη Βουλή προς ψήφιση τα πρώτα προαπαιτούμενα
Επί της ουσίας πρόκειται για το νέο «κοστούμι» των μέτρων, που θα επωμιστούν νοικοκυριά και φορολογούμενοι
(upd) Αύριο το απόγευμα (19/11) θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά τη διήμερη παύση, την οποία ζήτησαν οι ίδιοι (χθες και σήμερα), προκειμένου να συσκεφθούν μεταξύ τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, καθώς γράφουν το νέο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά, τα επόμενα 24ωρα.
Επί της ουσίας πρόκειται για το νέο «κοστούμι» των μέτρων, που θα επωμιστούν νοικοκυριά και φορολογούμενοι.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει επισημάνει το bankingnews.gr, το Σαββατοκύριακο, οι συναντήσεις με τους δανειστές, θα γίνονται νυχθημερόν, σε μία προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Τούτο προϋποθέτει η κυβέρνηση να πάει με ψηφισμένα τα μέτρα στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και δεν αποκλείεται να έχουμε πολυνομοσχέδιο, μετά τις 28 Νοεμβρίου, που θα συνεδριάσει το Euro Working Group.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς κυριάρχησε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρηματικών οφειλών.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να νομοθετήσει τη δυνατότητα διαγραφής κάθε είδους φορολογικής οφειλής των επιχειρήσεων προς το κράτος, εξαιρώντας μόνο τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Αυτή φαίνεται πως παραμένει προς το παρόν η κυριότερη διαφωνία της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς οι τελευταίοι επιμένουν να μπορούν να «κουρεύονται» όλων των ειδών τα φορολογικά χρέη.
Επίσης υπήρξε σύγκλιση για το θέμα, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στόχος, σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, είναι το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού να κλείσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά παράλληλα να διασφαλίζει ίση μεταχείριση των πιστωτών.
Δηλαδή οι ρυθμίσεις και οι διαγραφές οφειλών να είναι ισόποσες μεταξύ των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και της Εφορίας.
Η διαγραφή χρεών από το Δημόσιο θα προσφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνονται «βιώσιμες» από τις τράπεζες και θα συνδυάζεται με αντίστοιχες διαγραφές που θα συμφωνούν να κάνουν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπόλοιποι πιστωτές, στο πλαίσιο της ενιαίας διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών.
Στην περίπτωση του «κουρέματος» των χρεών προς το Δημόσιο, η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επί των οφειλών ξεκινώντας από το παλιότερο προς το πιο πρόσφατο και εν συνεχεία να διαγράφεται και ο κύριος φόρος του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μέχρι του σημείου που η συζήτηση θα φτάνει στην οφειλή από μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
Εκεί, σύμφωνα με την εισήγηση της ΓΓΔΕ που χθες συζητήθηκε αναλυτικά σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, προτείνεται να μπαίνει «κόφτης».
Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ αποτελούν το 20% των οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 40% αντιστοιχεί σε πρόστιμα-προσαυξήσεις και άλλο 40% σε κεφάλαιο, αυτό σημαίνει ότι στο «κουρείο» του Δημοσίου θα μπορούν θεωρητικά να μπουν οκτώ στα δέκα ευρώ των οφειλών.
Στην πράξη όπου αποφασίζεται «κούρεμα», δεν αναμένεται να ξεπερνά κατά πολύ το 50% και θα γίνεται σε βάθος χρόνου.

Μ.Χ.

Στη Βουλή τα πρώτα προαπαιτούμενα

Στη Βουλή κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και τα πρώτα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την ανάπτυξη Υποδομών Εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας, αδειοδότησης κ.α διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, κ.α διατάξεις».
Το νομοσχέδιο, εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την διαδικασία του επείγοντος, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια, με βάση τα οποία:
- Ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με την ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (διεύρυνση της αγοράς πέραν των πετρελαιοειδών).
- Απλοποιείται η αδειοδότηση των πρατηρίων καυσίμων, ως προς τον χρόνο και την διαδικασία και καθορίζονται αυστηρές πειθαρχικές ποινές για τους υπαλλήλους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους. (Πρόκειται για μέτρο ενταγμένο στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης).
- Καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για τα πρατήρια καυσίμων και πλέον προβλέπεται η καθιέρωση πιστοποιημένου μηχανικού, ως τεχνικού ασφάλειας στα πρατήρια καυσίμων.
- Εξειδικεύονται περαιτέρω οι όροι της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο δίκτυο, καθορίζονται τα πρόστιμα (1.000 ευρώ) για τους οδηγούς που δεν συμμορφώνονται, καθώς και οι ποινικές κυρώσεις. Τα έσοδα θα διοχετεύονται για την συντήρηση του δικτύου και την υλικοτεχνική υποδομή της Τροχαίας. Επίσης, προβλέπεται η σηματοδότηση του παράπλευρου οδικού δικτύου.
- Καθορίζεται το επαγγελματικό πλαίσιο των ειδικοτήτων των μηχανικών και εντάσσονται σε αυτό τέσσερις ειδικότητες: μηχανικοί περιβάλλοντος, μηχανικοί ορυκτών πόρων, μηχανικοί πολεοδομίας και χωροταξίας και μηχανικοί παραγωγοί και διοίκησης.

Wieser (EWG): Εφικτή η λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016

Η Ελλάδα και οι θεσμοί, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στήριξής της, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο τον Δεκέμβριο για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Euroworking Group, Thomas Wieser, στο πρακτορείο Bloomberg.
«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Wieser , προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος, θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Wieser.
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, με τις αποδόσεις των τίτλων με τοκομερίδιο 4,75%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, να υποχωρούν κατά 32 μονάδες βάσης στο 6,9% από 10% τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Bloomberg.

H συνέντευξη Τσακαλώτου στη WSJ -«Να μη χαθεί η ευκαιρία για το χρέος»

Προειδοποίηση προς όλους τους επίσημους πιστωτές απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τελειώσει η ελληνική κρίση.
Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Τσακαλώτος δήλωσε ότι εάν καθυστερήσει μια λύση να καταστεί το ελληνικό χρέος, για παράδειγμα δύο χρόνια, οι επενδυτές θα καθυστερήσουν τις αποφάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος ακόμη και έως τον Ιανουάριο, θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσουμε τη διαδικασία που θα μας φέρει εκτός Μνημονίου, κάτι που είναι πλέον κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν δεν συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες, θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να τεθεί ένα τέλος στην επταετή κρίση της χώρας του.
Τα σχόλια του Τσακαλώτου, έγιναν μόλις μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama στην Αθήνα, ο οποίο υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble έχουν πολλάκις αναφέρει ότι το το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ο Τσακαλώτος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την ευρωζώνη να δείξει ότι μπορεί να καθορίσει, αντί να αποφεύγει, τα προβλήματά της.
Εν μέσω αυξανόμενου πολιτικού λαϊκισμού στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις, είπε ο Τσακαλώτος.
"Αν αναβάλλει απλώς πολιτικές αποφάσεις ... τότε οι άνθρωποι θα λένε ότι δεν λειτουργεί."
Η Αθήνα προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι πραγματοποιεί το σύνολο των συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, και τώρα αξίζει μια αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία θα επιτρέψει να καταγράψει μικρότερα πλεονάσματα του προϋπολογισμού στο μέλλον.
Καθιστώντας το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο θα διευκόλυνε επίσης την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βήμα που ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει να ξεκλειδώσει την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Η επείγουσα δράση είναι ζωτικής σημασίας, υποστήριξε.
Μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα σήμαινε την ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι το Μάρτιο, δήλωσε ο Τσακαλώτος.
Και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018.
«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας βγάλει από το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι εφικτό», είπε.
Η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν αντιπαραθέσεις όλο το χρόνο για το πότε και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να επεκτείνει ριζικά την ωρίμανση των δανείων διάσωσης και να κλειδώσουν τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ο Schäuble έχει δηλώσει ότι το ζήτημα μπορεί να περιμένει.
Ο κ Τσακαλώτος απέρριψε τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, λόγω των γερμανικών εκλογών του επόμενου έτους.
Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα μεταφραστεί σε μια αισθητή αύξηση του κόστους για τον μέσο ψηφοφόρο στη Γερμανία, ανέφερε ο Τσακαλώτος.
Αντίθετα, είπε, η Γερμανία εμφανίζει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητά της για την.
"Σε κάποιο στάδιο της σχέσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταφράζεται σε τεράστιες δαπάνες", είπε.
Ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικων επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους - κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί.
Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης - επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει «μια ατζέντα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να δει τη θέση του σε μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία».
Κατά τον ίδιο, τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.

Πρώτη ενημέρωση: 12:28, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης