Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Σ. Αραβία σπεύδουν αύριο 19/11 οι ισχυρότερες τράπεζες διεκδικώντας ρόλους αναδοχής στη Saudi Aramco

Στη Σ. Αραβία σπεύδουν αύριο 19/11 οι ισχυρότερες τράπεζες διεκδικώντας ρόλους αναδοχής στη Saudi Aramco
Οι τραπεζίτες αναμένουν, ότι η εισαγωγή των μετοχών της Saudi Aramco σε χρηματιστήρια θα λάβει χώρα το 2018, ενώ ακόμα και αν εισαχθεί μόλις το 5% αυτών, η αξία τους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. δολάρια
Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, σπεύδουν το Σαββατοκύριακο που ξεκινάει αύριο 19 Νοεμβρίου 2016 οι τραπεζίτες ορισμένων από τις ισχυρότερες τράπεζες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν έναν από τους πολυτιμότερους ρόλους αναδοχής στην ιστορία της επενδυτικής τραπεζικής, για την εισαγωγή μετοχών αξίας πολλών τρισ. δολαρίων σε χρηματιστήρια, της γιγαντιαίας κρατικής εταιρείας πετρελαίου Saudi Aramco.
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου Sky News, η Saudi Aramco προσκάλεσε τραπεζίτες να διεκδικήσουν ένα τμήμα των αναδοχών που προβλέπονται για την Saudi Aramco, κατά τη διάρκεια ενός διημέρου παρουσιάσεων που ξεκινάει αύριο.
Η εισαγωγή των μετοχών της τεράστιας πετρελαϊκής εταιρείας σε οργανωμένες κεφαλαιαγορές θα παράξει αμοιβές εκατοντάδων εκατ. δολαρίων για τις εμπλεκόμενες επενδυτικές τράπεζες, αντιπροσωπεύοντας μια από τις πλέον προσοδοφόρες περιπτώσεις αναδοχών στην ιστορία του λονδρέζικου City, αλλά και της Wall Street.
Η Saudi Aramco εκτιμάται, ότι θα καταστεί η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως, λόγος για τον οποίο πολλά διεθνή χρηματιστήρια διεκδικούν την εισαγωγή των μετοχών της.
Σύμφωνα με το Sky News, τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να συμφωνήσουν με τη Saudi Aramco για την εισαγωγή των μετοχών της στην αγορά τους.
Το ίδιο κρίνεται πλέον δύσκολο για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ με την ονομασία «Justice Against Sponsors of Terrorism Act», ο οποίος διευρύνει τις δυνατότητες καταμήνυσης και υποβολής αγωγών στις ΗΠΑ εναντίον χωρών που θεωρούνται ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία, με τη Σαουδική Αραβία να κατηγορείται από μερίδα Αμερικάνων για προαγωγή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, έχει διευκρινίσει, ότι οι μετοχές της εταιρείας που θα πωληθούν θα αφορούν στο σύνολο του ομίλου και όχι μόνον στον κλάδο διύλισης ή διανομής αυτής.
Οι τραπεζίτες αναμένουν, ότι η εισαγωγή των μετοχών της Saudi Aramco σε χρηματιστήρια θα λάβει χώρα το 2018, ενώ ακόμα και αν εισαχθεί μόλις το 5% αυτών, η αξία τους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. δολάρια.
Πρόσφατα, οι τράπεζες Citi, HSBC και JP Morgan είχαν το ρόλο κύριου αναδόχου στην πρώτη κρατική ομολογιακή έκδοση - αξίας 17,5 δισ. δολαρίων - στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας.
Οι τρεις αυτές τράπεζες αναμένεται να διεκδικήσουν ρόλους αναδοχής στην εισαγωγή των μετοχών της Saudi Aramco σε χρηματιστήρια, ανταγωνιζόμενες τις Goldman Sachs, Mrogan Stanley και UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης