Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρ. Δούρου: Μεταρρυθμίσεις και έργο για καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών

Ρ.  Δούρου: Μεταρρυθμίσεις και έργο για καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών
Πρέπει να προωθηθούν «ριζικές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, για παράδειγμα με τη συνταγματική καθιέρωση του μητροπολιτικού χαρακτήρα Περιφερειών», σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου
«Εγκλήματα» που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, χαρακτήρισε την Ψυτάλλεια και τη Φυλή, σε συνέντευξή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι πλέον σήμερα με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο δρομολογείται το «οριστικό κλείσιμο του αίσχους της χωματερής της Φυλής».
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της, η Περιφερειάρχης δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Εντάσσοντας την επίσκεψη Obama στο πλαίσιο της «ενεργητικής και εξωστρεφούς» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και σε σειρά επίσημων επισκέψεων και ταξιδιών, η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή προς το καλύτερο της καθημερινότητας των πολιτών, «για να μην φθάσουμε να λέμε το γνωστό ότι ‘έξω πάμε καλά’».
Η Περιφερειάρχης αναφέρεται σε «νέα παγκοσμιοποίηση» όπου «κυριαρχεί η άνοδος της εσωστρέφειας και της ξενοφοβίας που ‘πατάνε’ πάνω σε γενικευμένες κοινωνικές αγωνίες, απόρροια των πολιτικών της λιτότητας».
Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιληφθεί «η εγχώρια και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή τη σημασία των διακυβευμάτων και να διατυπώσουν τις πολιτικές απαντήσεις» που «μπορούν να ακυρώσουν καταρχάς τα φαινόμενα εθνικισμού και λαϊκισμού.
Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μείωση των ανισοτήτων».
Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό, υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο ήταν ένα «σχήμα παραγωγής αποτελεσματικού έργου» από υπουργεία άσχετα με τις διαπραγματεύσεις που «όφειλαν να είχαν ήδη προχωρήσει δραστικά στις απαιτούμενες, άνευ δημοσιονομικού κόστους, μεταρρυθμίσεις», οι οποίες «βελτιώνουν τη λειτουργία του Δημοσίου και συνδέονται και με την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών».
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειάρχης παρατηρεί ότι προκειμένου να συμβάλλει στο «να μπει ο τόπος σε μια νέα τροχιά, στο πλαίσιο ενός νέου υποδείγματος αποκεντρωμένης, βιώσιμης ανάπτυξης», πρέπει να προωθηθούν «ριζικές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, για παράδειγμα με τη συνταγματική καθιέρωση του μητροπολιτικού χαρακτήρα Περιφερειών».
Παράλληλα, ενόψει των εργασιών της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση της οποίας είναι μέλος, η Περιφερειάρχης τονίζει ότι θα προτάξει την ανάγκη για «σταθερές θητείες» για «να μπει ο τόπος σε μια πολιτειακή και πολιτική κανονικότητα».
Αναφερόμενη στο «σχεδόν εμμονικό και εντέλει ανεύθυνο αίτημα» της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, παρατηρεί ότι έτσι «δεν βάλλει κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της αξιοπιστίας της πολιτικής».
Σχολιάζοντας το θέμα χωρισμού εκκλησίας – κράτους, η Ρ. Δούρου τονίζει ότι αυτό «δεν πρέπει να αποτελεί διχαστική ρομφαία γιατί δεν έχει στόχο να ξεριζώσει κανέναν από τις παραδόσεις του ή να θέσει το έθνος σε κίνδυνο».
Παρατηρεί ότι η «σχετική συζήτηση οφείλει να γίνει με καταλαγή, χωρίς ακρότητες και ιδεοληψίες που μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω», ενώ επισημαίνει ότι η ΝΔ «παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τα της συνταγματικής κατοχύρωσης του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους».
Περαιτέρω, αναφερόμενη ειδικότερα στην Ψυτάλλεια και τη Φυλή, «τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, από τη μια των τοπικών μικροσυμφερόντων και από την άλλη της περιβαλλοντικής αδιαφορίας», η Περιφερειάρχης παρατηρεί ότι «με την Ψυτάλλεια δώσαμε και κερδίσαμε τη μάχη του αυτονόητου».
 «Τη μάχη του αποχετευτικού συστήματος και των βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική για παράδειγμα, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και δημοσίων φορέων, απέναντι σε δημάρχους, σε τοπικές κοινωνίες και σε εκείνες τις «τοξικές» συνέργειες μεταξύ α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες».
Αναφορικά με τη Φυλή, η Περιφερειάρχης τονίζει: «Το υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων εναρμονίζει την Αττική με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη βασική νομοθεσία της ΕΕ: δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2016, να θάβονται περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών στη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης!».
«Το νέο Σχέδιο αποτελεί την αρχή του τέλους της ντροπής της Φυλής και του επικίνδυνου αναχρονισμού που εκφράζει.
 Ας μη το παραγνωρίζει κανείς αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης