Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για συμφωνία στο Eurogroup στις 5/12 - Νέο κείμενο συμφωνίας θα παραδώσουν οι δανειστές

Δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για συμφωνία στο Eurogroup στις 5/12 - Νέο κείμενο συμφωνίας θα παραδώσουν οι δανειστές
Tο κείμενο πρόκειται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ
(upd) Νέο κείμενο συμφωνία αναμένεται να παραδώσουν οι δανειστές σήμερα 21/11 στην κυβέρνηση, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι υποχωρήσεις της κάθε πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο πρόκειται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ, στην τελευταία συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, πριν αυτοί φύγουν από την Αθήνα.
Ο στόχος είναι κατά την αποχώρησή τους να έχουν μείνει όσο το δυνατό λιγότερα θέματα για εξ' αποστάσεως διαπραγματεύσεις.

Στην μέγγενη των δανειστών για σκληρές παρεμβάσεις στο εργασιακό και για πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 600 εκατ.  ευρώ το 2018 παραμένει η κυβέρνηση η οποία σήμερα θα έχει νέες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Παρά την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να μεταδώσουν κλίμα αισιοδοξίας και μολονότι οι τεχνοκράτες των δανειστών κατέθεσαν χθες στην ελληνική πλευρά προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, ώστε να υπάρχει η «πυξίδα» για μια συμφωνία στα... μέτρα τους, οι ημερομηνίες-ορόσημα δεν βγαίνουν.
Η επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το Euro Working Group της ερχόμενης Δευτέρας 28 Νοεμβρίου ή, το αργότερο, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, λόγω της μεγάλης απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές.
Το εγχείρημα αυτό φαίνεται ακόμα δυσκολότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να ολοκληρώσουν αύριο, Τρίτη την παραμονή τους στην Αθήνα και, άρα, η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί εξ αποστάσεως.
Στα εργασιακά, η χθεσινή τετράωρη συνάντηση της αρμόδιας υπουργού, Εφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου έληξε χωρίς πρόοδο στα μεγάλα «αγκάθια», παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ εμμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση της προέγκρισής τους, εξωθώντας στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει προπομπό και για τις ΔΕΚΟ.
Πρόβλημα αποτελούν και οι απαιτήσεις των πιστωτών για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα... όνειρα περί επαναφοράς της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.
Στα δημοσιονομικά, οι δανειστές ενέκριναν χθες τον προϋπολογισμό του 2017, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα οριακά μεγαλύτερο από το 1,8% του ΑΕΠ, έναντι μνημονιακού στόχου για 1,75%.
Οι διαφωνίες για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ) γεφυρώθηκαν, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έγινε δεκτό και το κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ  για τη χρηματοδότηση δράσεων σε υγεία και παιδεία.
Ωστόσο, ως αργά χθες το βράδυ οι πιστωτές επέμεναν ότι υπάρχει «τρύπα» εκατ. ευρώ το 2018.
Εντωμεταξύ, σε ανάπτυξη 2,7% και πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2017, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή έπειτα από έγκριση των δανειστών. Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει πρόσθετους φόρους 2,5 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά σε μια χρονιά που η ανεργία θα παραμείνει σε εφιαλτικά ύψη και η δημόσια κατανάλωση θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς (-0,3%).
Οι φόροι, και κυρίως οι έμμεσοι που το 2017 αυξάνονται κατά 1,5 δισ. ευρώ, είναι το όχημα το οποίο θα οδηγήσει την κυβέρνηση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ) που προβλέπει για τον επόμενο χρόνο το ελληνικό πρόγραμμα.
Αντίθετα με την ανάπτυξη, που ο στόχος έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα φιλόδοξος, ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρείται εφικτός καθώς το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 0,53%.
Το μεγαλύτερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση πρωτογενές αποτέλεσμα δημιούργησε ένα μαξιλάρι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, το οποίο λειτούργησε ως κυματοθραύστης στις πιέσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ασκούσαν οι δανειστές.
Ετσι τα καθαρά έσοδα του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα 50 δισ. ευρώ το 2017, μετά την υπέρβαση που παρατηρείται στις φετινές φορολογικές εισπράξεις εξαιτίας των capital controls και των μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή το καλοκαίρι όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% κ.α.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, αυτές θα υποστούν νέα μείωση σε μια προσπάθεια το 2017 να συγκρατηθούν στα επίπεδα των 56 δισ. ευρώ από 57,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος.
Το «ψαλίδι» στις δαπάνες θα είναι μεγαλύτερο από 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, αν συνδυαστεί με τις αυξήσεις των 2,5 δισ. που θα γίνουν στους φόρους, η λιτότητα που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης