Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις τα σημεία – κλειδιά για το εργασιακό

Απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις τα σημεία – κλειδιά για το εργασιακό
Το ΔΝΤ επνέμεινε στην αξίωσή του να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ευέλικτους μισθούς έναντι των κλαδικών
Αδιάλλακτοι εμφανίζονται οι δανειστές στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων ζητώντας -όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και η ΕΕ – την απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο και την αύξηση του ορίου των απολύσεων από 5% στο 10% μηνιαίως.
Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν το σημείο –κλειδί για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ενώ ακολουθεί το θέμα της απεργίας και ανταπεργίας (lock out) καθώς και το αίτημα του υπουργείου εργασίας για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση, με δεδομένο το χάσμα απόψεων που διαπιστώθηκε στο θέμα των απολύσεων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι δανειστές απέρριψαν το αίτημα της υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου για άμεση επιστροφή των διαπραγματεύσεων αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να επανέλθουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Κρατώντας σκληρή γραμμή, το ΔΝΤ επνέμεινε στην αξίωσή του να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ευέλικτους μισθούς έναντι των κλαδικών.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαχώρισαν τη θέση τους προωθώντας τη λύση των επιχειρησιακών συμβάσεων, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (και όχι άκριτα όπως ισχύει σήμερα).
Αμετακίνητοι παραμένουν οι δανειστές στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος απορρίπτοντας την επαναφορά της αρμοδιότητας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.
Η συζήτηση για το θέμα θα επιδιωχθεί να μετατεθεί για το 2018.
Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελεί και το θέμα της απεργίας και της ανταπεργίας.
Αποκρούει οποιαδήποτε αλλαγή και συζητά μόνο ήπιες παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο.
Οι δανειστές, με επικεφαλής το ΔΝΤ, επιμένουν στην κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών ενώ διατηρούν στο τραπέζι -πιθανότατα για να το αποσύρουν κάποια στιγμή- την επαναφορά του lockout (ανταπεργία) στο ελληνικό δίκαιο.
Ανοίγουν μάλιστα και θέμα απεργιών, παράλληλα με την απαίτηση για μεγαλύτερη ευελιξία στην απόλυση συνδικαλιστών.
Σε σημαντική θέση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Παρά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, οι δανειστές, έχοντας στα χέρια τους και την εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), ζητούν η μονομερής προσφυγή να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις ειδικές ή δημόσιες υπηρεσίες, ή έστω στην περίπτωση της διαβούλευσης και όχι της διαιτησίας.
Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση απέρριψε τη θεσμοθέτηση ενός υπο-κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αν και το ILO -όπως άλλωστε και οι εμπειρογνώμονες- αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο διάκρισης στην αμοιβή, εφόσον στηρίζεται σε αντικειμενικούς όρους -όπως είναι το εκπαιδευτικό αντικείμενο και η εργασιακή εμπειρία- και όχι στην ηλικία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης