Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε γενναίες πολιτικές αποφάσεις ποντάρει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Σε γενναίες πολιτικές αποφάσεις ποντάρει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης
Προβληματισμός και καχυποψία για την πρωτοβουλία Schaeuble 
Με την κυβέρνηση να δηλώνει προς όλες τις πλευρές ότι διαθέτει «ισχυρή πολιτική βούληση» ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός του χρονοδιαγράμματος χωρίς παρατάσεις ή άσκοπές καθυστερήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί διαπραγματευτικός πυρετός.
Απομένουν μόλις λίγα 24-ωρά μέχρι το κρίσιμο EuroWorking Group τις 28ης Νοεμβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση υπουργών, για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση τόσο για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις όσο και για τα σημεία στα οποία παρουσιάζονται εμπλοκές με τους θεσμούς.
Και ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποχωρήσει οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ανταλλαγή e-mails και με τηλεδιασκέψεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που δεν είναι λίγες. Ειδικά στο ζήτημα των εργασιακών οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και την θέσπιση του lock out, ενώ σημειώνονται μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις, στα ενεργειακά καθώς και στο σκέλος των δημοσιονομικών.
Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι εφικτή μια «πολιτική συμφωνία» μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα να αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό κυβερνητικό σενάριο.
Με λίγα λόγια στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όπου δεν σημειωθεί πρόοδος και δεν γεφυρωθούν οι διαφωνίες για τους «αριθμούς, τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους στόχους» τότε θα πρέπει να υπάρξει μια «ομπρέλα» γενναίων πολίτικων αποφάσεων που θα ξεμπλοκάρουν την διαπραγμάτευση και θα ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για τα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική αυτή βούληση.
Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να προσθέτει ότι «πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία, δεν συνεπάγεται όμως και σε καμία περίπτωση, και βούληση για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αλλά ούτε και για υποχωρήσεις αρχών, ιδίως στον τομέα των εργασιακών».
Ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει αν ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει να έχει κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ξένους θεσμικούς και ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος.
«Περιμένουμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν την μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται για να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές, και να καλυφθούν με τρόπο ο οποίος θα μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτό» ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που δεν θέλησε να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και της διαπραγματευτικής ομάδας.
Την ίδια ώρα προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η συνάντηση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με πρωτοβουλία του Wolfgang Schaeuble.
Οι υπουργοί Οικονομικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να συναντηθούν για το επίμαχο θέμα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης όπως ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung.
Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.
Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, θα παραστούν επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Κομισιόν.
Το «κυρίως πιάτο» της συζήτησης θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ένα ζήτημα άκρως «πολιτικό», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως το ΔΝΤ απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά αν τελικά συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που θα γίνει γνωστό έως το τέλος του έτους.
Καταλήγοντας, γίνεται αναφορά στα θετικά οικονομικά μεγέθη της χώρας μας το γ' 3μηνο 2016 και την αύξηση της τάξης του 0,5% που σημειώθηκε στο ΑΕΠ.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης