Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στο κλίμα των καιρών ο παγκόσμιος πλούτος – Ραγδαία αύξηση των εκατομμυριούχων

tags :
Κόντρα στο κλίμα των καιρών ο παγκόσμιος πλούτος – Ραγδαία αύξηση των εκατομμυριούχων
Ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια για να φτάσει το 2021 στον ρεκόρ των 45,1 εκατομμυρίων!
Η κρίση έχει αρχίσει και μαστίζει όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως, φαίνεται πως ο πλούτος δεν επηρεάζεται από τέτοιες καταστάσεις…
Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες μελέτες, παρατηρείται μία αύξηση των εκατομμυριούχων αλλά και των δισεκατομμυριούχων σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Credit Suisse: Κατά 12 εκατ. θα αυξηθεί ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως έως το 2021

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Credit Suisse ο αριθμός των εκατομμυριούχων (περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου) αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια για να φτάσει το 2021 στον ρεκόρ των 45,1 εκατομμυρίων!
Το παραπάνω μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 6% κάθε χρόνο.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο είναι περίπου 32,9 εκατομμύρια.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν και περίπου 2.050 δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι θα φτάσουν τους 3.000 το 2021.
Η κινητήρια δύναμη της αύξησης είναι κυρίως η συνολική άνοδος στον παγκόσμιο πλούτο και όχι η περαιτέρω οικονομική ανισότητα, επισημαίνεται στην έκθεση.
Σε ό,τι αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες το κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, στην πρώτη θα προστεθούν 4,5 εκατομμυριούχοι έως το 2021 (φτάνοντας έτσι τα 18,1 εκατομμύρια) ενώ στη δεύτερη 1,2 εκατομμύρια (φτάνοντας τα 2,7 εκατομμύρια).
Παρατίθενται ορισμένα από τα διαγράμματα της έρευνας:







UBS: Στην Ασία «αναδύεται» 1 δισεκατομμυριούχος κάθε 3 ημέρες - Διαφορετική η εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο

Κανένας πια δεν νοιώθει ασφαλείς αυτές τις ημέρες, ούτε καν οι πολύ πλούσιοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις πρώτες συνέπειες από την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η έρευνα των UBS και της PwC είναι χαρακτηριστική, καθώς όπως προκύπτει εξαιτίας της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, της ισχυροποίησης του δολαρίου και της μείωσης της περιουσίας των μεγάλων οικογενειών, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε το 2015 κατά 300 δισ. δολ. στα 5,1 τρισ. δολ.
«Για πρώτη φορά στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό από την αύξηση του ΑΕΠ» επισημαίνει η UBS.
Περισσότερο από όλους χτυπήθηκαν οι «μεγάλοι» της εξόρυξης και της ενέργειας, με την περιουσία τους να μειώνεται κατά το 1/5 το 2015.
Υπάρχουν δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από το νέφος: το dilution και οι κίνδυνοι της αγοράς.
Όταν οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, η περιουσία που κληρονομείται μπορεί να μοιραστεί σε διάφορές γενιές γι' αυτό και γίνεται πιο γρήγορα το dilution.
Το κλειδί είναι η ικανότητα των πλούσιων οικογενειών να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και την αστάθεια της αγοράς, σύμφωνα με την PwC.
«Η νομισματική πολιτική που ασκείτε διεθνώς έχει ισχυρό αντίκτυπο για την πρόοδος της ανάκαμψης, αλλά έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες και έχει τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα για το μέλλον» σύμφωνα με την PwC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να ευδοκιμούν στις δύσκολες στιγμές.
Ένας δισεκατομμυριούχος «αναδύεται» στην Ασία κάθε τρεις ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση, με την Κίνα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της νέας δημιουργίας πλούτου.

Το 9% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ διαθέτει τουλάχιστον έναν εκατομμυριούχο

Σε επίπεδο - ρεκόρ ανέρχεται ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Βέβαια, η χώρα έχει κάνει σημαντικότητα πρόοδο από τότε.
Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Visual Capitalist, το 9% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ διαθέτει τουλάχιστον έναν εκατομμυριούχο (αποταμιεύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων).
Ωστόσο, το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η αύξηση του αριθμού δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική ευημερία, αλλά και στο γεγονός ότι η αξία του εν λόγω χρηματικού ποσού δεν είναι η ίδια.
Όπως επισημαίνει και το δημοσίευμα του περιοδικού «Time», το 1 εκατ. δολάρια πλέον δεν είναι αρκετά για να βγει στη σύνταξη ένας Αμερικανός.
Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ένας μέσος πληθωρικός της τάξης του 3%, η σημερινή αξία του ποσού υπολογίζεται στα μόλις 306.000 δολάρια!
Αναλυτικότερα, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας:



Ο παγκόσμιος χάρτης των 50 πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων

Τα εν λόγω άτομα να κατέχουν συνολικά σχεδόν 1,5 τρισ. δολ (!), ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ χωρών όπως η Αυστραλία ή η Ισπανία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, το 58% της λίστας βρίσκεται στις ΗΠΑ, με τις Ευρώπη και Κίνα κατέχουν το 16% και το 12% αντίστοιχα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις ένας εκ των 50 ζει στο νότιο ημισφαίριο, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία.
Επιπλέον, η έρευνα ανέφερε ότι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της λίστας είναι ο ιδιοκτήτης του Facebook, Mark Zuckerberg (31 ετών), ενώ το γηραιότερο άτομο της λίστας είναι η 93χρονη Liliane Bettencourt, η οποία είναι η κύρια μέτοχος της L’Oréal.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης