Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε 2 διαφορετικά Εurogroup «σπάνε» οι θεσμοί την β’ αξιολόγηση και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Σε 2 διαφορετικά Εurogroup «σπάνε» οι θεσμοί την β’ αξιολόγηση και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Οι θεσμοί δια στόματος Γερούν Ντάιζελμπλουμ «έκλεισαν το μάτι» στην Αθήνα και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης
Σενάριο που θέλει την β΄ αξιολόγηση και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος να εξετάζονται σε δύο διαφορετικά συμβούλια υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) «τρέχουν» οι θεσμοί.
Πιο συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται το ελληνικό χρέος να συζητηθεί σε έκτακτο Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Τούτο θα εξαρτηθεί από το πότε τελικά θα συνεδριάσει το περίφημο Washington Group και τι αποφάσεις θα πάρει για το ελληνικό χρέος.
Χθες, πάντως, οι θεσμοί δια στόματος Γερούν Ντάιζελμπλουμ «έκλεισαν το μάτι» στην Αθήνα και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup «το ζήτημα του χρέους είχε ήδη τεθεί και συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup, τον περασμένο Μάιο.
Έχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα έαν χρειαστεί για το 2018, όταν το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του.
Στηρίζουμε τους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους.»
Η τοποθέτηση του Ολλανδού έχει ιδιαίτερη σημασία.
Γίνεται σε μια στιγμή που οι ζυμώσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ για το θέμα αυτό είναι εντατικές, ενώ η ελληνική πλευρά βρίσκεται στην ευθεία προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Εκεί θα κριθούν τα πάντα: μια καταρχήν συμφωνία με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το βραχυπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.
Η Αθήνα επιθυμεί τον εμπλουτισμό του πακέτου ελάφρυνσης με κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα και ο Ντάισελμπλουμ άφησε σαφή υπαινιγμό για κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, κυρίως για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Ωστόσο σημαντική παράμετρος, που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Eurogroup, είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τις συνταγματικές αλλαγές και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα πάντως με ένα άλλο σενάριο, το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα ασχοληθεί μόνο με την αξιολόγηση και για το χρέος θα συγκληθεί αμέσως μετά έκτακτο Eurogroup.
Η δήλωση του Ολλανδού για το ελληνικό ζήτημα μπορεί να ερμηνευτεί και ως «καρότο» των Ευρωπαίων, λίγο πριν βγάλουν το «μαστίγιο» από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη θέσπιση της ανταπεργίας (lock out) και απορρίπτει σταθερά την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Μικρότερο είναι το αγκάθι στα δημοσιονομικά και στο κενό των 600 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές στο κενό του 2018.
Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η τρύπα αυτή θα καλυφθεί με το spending review – επανεξέταση δαπανών που θα γίνει το καλοκαίρι του 2017.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους απόρησαν με τη σιγουριά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών για το «πώς θα συμβεί αυτό από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει…».
Ενα ακόμα θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε για μια ακόμα φορά «παράθυρο» να μειωθεί ο στόχος του 3,5%, πράγμα το οποίο ο Ευκλ. Τσακαλώτος έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να το συζητήσουν.
Πάντως τόσο το θέμα των μικρότερων πλεονασμάτων όσο και των μέτρων για το χρέος συζητιούνται μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διεργασίες στο Washington Group.
Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την Αθήνα για χαμηλότερα πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ερμηνεύονται ως νεύμα στο Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα πρέπει να ληφθεί πριν από την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ άρα και του νέου υπουργού Αμερικανού Οικονομικών, με τον οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να βρεθεί σε «ανοικτή γραμμή». Και αυτό γιατί θα είναι πιο δύσκολο για την ίδια να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα αμέσως μετά τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ όμως θα συνοδευτεί με νέα φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά.) και άλλα… ευχάριστα στον τομέα των συντάξεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης