Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Που πρέπει να στραφεί η προσοχή εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία

Financial Times:  Που πρέπει να στραφεί η προσοχή εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία
Eάν οι πολίτες απορρίψουν την πρόταση Renzi, η προσοχή θα στραφεί εκ νέου στα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού κλάδου
Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου οδεύει η Ιταλία, με τους Financial Times να εντοπίζουν τέσσερα στοιχεία στα οποία πρέπει να στραφεί η προσοχή.
Καταρχάς, το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα πριν από τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ (8/12) και της Federal Reserve (14/12).
Οι δύο σημαντικές κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές, καθώς η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει εξάμηνη παράταση του QE, ενώ η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει η βρετανική εφημερίδα είναι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs ενδεχόμενη επικράτηση του Όχι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι πιθανό να ασκήσει περισσότερη πίεση στις τραπεζικές μετοχές, παρά στα κρατικά ομόλογα.
Εάν οι πολίτες απορρίψουν την πρόταση Renzi, η προσοχή θα στραφεί εκ νέου στα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τους FT.
Σε μια ήδη προβληματική χρονιά ο τραπεζικός δείκτης στην Ιταλία έχει ήδη υποχωρήσει 50% από τις αρχές του 2016.
Η επικράτηση του Όχι ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi.



Τρίτο στοιχείο είναι η προτίμηση των επενδυτών στα ισπανικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, μετά την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ισπανία και την αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία.



Τέλος, σύμφωνα με τους FT, ακόμη και αν επικρατήσει το Ναι (υπέρ της πρότασης Renzi), αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει τα δεδομένα για την ιταλική οικονομία.
Η ανάπτυξη το 2016 αναμένεται μόλις στο +0,8% το 2016 και στο +1% το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης.


Όπως σχολιάζει η Bank of America Merrill Lynch, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία από τον Matteo Renzi σκόνταψε στα προβλήματα των τραπεζών, τα οποία καθόρισαν και την εγχώρια πολιτική ατζέντα.


Προβάδισμα του ΟΧΙ στις δημοσκοπήσεις, πολλοί οι αναποφάσιστοι




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης