Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε πολιτική συμφωνία για β΄ αξιολόγηση και χρέος, ποντάρει η κυβέρνηση στις 5/12 - Πιθανό και έκτακτο Eurogroup έως 23/12

Σε πολιτική συμφωνία για β΄ αξιολόγηση και χρέος, ποντάρει η κυβέρνηση στις 5/12 - Πιθανό και έκτακτο Eurogroup έως 23/12
H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του τριγώνου του διαβόλου....ωστόσο ένα είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θέλουν όλες οι πλευρές να υλοποιηθούν
Σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και την άμεση λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συμφωνία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έως τις 23 Δεκεμβρίου του 2016.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, ενώ η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ζητήματα - "αγκάθια" όπως το δημοσιονομικό και τα εργασιακά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συμφωνία είναι εφικτή και πως όλες οι πλευρές δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αναφερόμενη στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ίδια πηγή σημείωνε πως
Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι στο EuroWorkingGroup στις 28 Νοεμβρίου θα υπάρξει staff level agreement ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν μετά το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου κι άλλα νομοσχέδια με προαπαιτούμενα, εκτός από τα δύο που έχουν ήδη κατατεθεί.
Είναι σαφές ωστόσο, πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του τριγώνου του διαβόλου....ωστόσο ένα είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θέλουν όλες οι πλευρές να υλοποιηθούν και θα υλοποιηθούν 100%.
Κατά ορισμένες πηγές τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί στο 98% ουσιαστικά έχουν κλειδώσει.
Ωστόσο η Ελλάδα ζητάει δεσμεύσεις και για τα μεσοπρόθεσμα που θα υλοποιηθούν από το 2018 και από ότι φαίνεται μάλλον θα υπάρξουν αοριστίες...
Η Γερμανία απαιτεί μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θεωρεί το χρέος της Ελλάδος βασικό πρόβλημα.
Το ΔΝΤ θέλει να επιλυθεί το χρέος, να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και ζητάει πρόσθετα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Η Commission θέλει μεταρρυθμίσεις, θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνει μια τμηματοποιημένη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αδύναμο αφήγημα.
H Ελλάδα θέλει λύση στο χρέος, όμως δεν θέλει το ΔΝΤ, δεν θέλει νέα μέτρα και όλα αυτά μαζί πρέπει να συνδυαστούν.

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

-Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όλες οι πλευρές θέλουν να υλοποιηθούν....και είναι 100% σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν.
Έχουν όμως ελάχιστο αντίκτυπο ύψους 1,6 δισεκ. ετησίως καθώς αφορούν μόνο 54-55 δισεκ. του χρέους σε σύνολο 328 δισεκ.
Π.χ. το σκέλος των σταθερών επιτοκίων αφορά μόνο 35 δισεκ. τα EFSF ομόλογα των τραπεζών είναι 27,5 δισεκ.
-Η Ελλάδα ζητάει δεσμεύσεις και σε μεσοπρόθεσμα μέτρα ώστε να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι δανειστές θα αναφερθούν γενικώς και αορίστως στα μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά θα απουσιάζουν οι ρητές δεσμεύσεις των βραχυπρόθεσμων.
-Υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται και αναζητείται η φόρμουλα για το πώς το Ταμείο θα καταβάλλει 6 δισεκ. στο τρίτο πρόγραμμα, στο τρίτο μνημόνιο.
-Οι ευρωπαίοι επιμένουν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 και το ΔΝΤ ίσως να δεχθεί μια τέτοια εκτίμηση με νέο όρο… νέα μέτρα δημοσιονομικής και όχι μόνο πολιτικής.
Το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά για να αποδεχθεί 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα θα ζητήσει νέα επώδυνα μέτρα.
-Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ξεκίνησε τις γνωστές μπλόφες.
Όταν θέλει να κρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα ενωμένη ρίχνουν για φόβο τις πρόωρες εκλογές.
Οι τελευταίοι που θέλουν πρόωρες εκλογές είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι περισσότεροι δεν θα ξαναδούν βουλευτικό έδρανο.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης