Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο MoU για την ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν ΕΕ - Ουκρανία

Νέο MoU για την ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν ΕΕ - Ουκρανία
Επεκτείνεται στην ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων
Σε ενίσχυση και επέκταση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας προχώρησαν χθες ΕΕ και Ουκρανία, υπογράφοντας ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης (MoU).
Την συμφωνία υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση M. Sefcovic και ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας I. Nasalyk.
Όπως ανακοινώθηκε, η νέα συμφωνία θα διευρύνει την συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενεργειακής απόδοσης και της ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην δημιουργία μεγαλύτερης βεβαιότητας για τους επενδυτές.
Μέχρι σήμερα η συνεργασία επικεντρωνόταν κυρίως στην ενεργειακή ασφάλεια, στην πυρηνική ασφάλεια, στις μεταρρυθμίσεις στις υποδομές και στις αγορές.
Σημειώνεται, ότι το νέο MoU στην ουσία αντικαθιστά τον προηγούμενο, που είχε υπογραφεί το 2005, μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Η νέα συμφωνία προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία σε έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, από την ενεργειακή ασφάλεια έως την πλήρη ολοκλήρωση της αγοράς, την ενεργειακή απόδοση και από την απεξάρτηση από τον άνθρακα της οικονομίας έως την έρευνα και την συνεργασία.
Καλύπτει μια αρχική περίοδο 10 ετών και θα εφαρμοστεί μέσω ετήσιων, κατά προτεραιότητα, προγραμμάτων εργασίας.
Όπως δήλωσε ο M. Sefcovic η Ουκρανία είναι ένα μακροχρόνιος στρατηγικός ενεργειακός εταίρος για την ΕΕ, ενώ υπήρξε μια αξιόπιστη διαμετακομιστική χώρα για την μεταφορά ρωσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ ακόμα και κατά την διάρκεια της πρόσφατης ταραχώδους περιόδου.
Θέλουμε να διατηρήσουμε την Ουκρανία ως μια σημαντική χώρα διαμετακόμισης και για το μέλλον, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία υποστηρίζει πλήρως την Ενεργειακή Ένωση και επιθυμεί να είναι ένας στρατηγικός εταίρος κατά την εφαρμογή της.
Είναι τώρα καιρός να επεκτείνουμε την ενεργειακή μας συνεργασία και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις σε όλα τα άλλα πεδία της ενέργειας, περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα, A. Canete, επισήμανε ότι η υπογραφή του MoU αποτελεί αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί από την Ουκρανία στον τομέα του αερίου, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι για τους Ουκρανούς πολίτες προκειμένου να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη ενός μεταρρυθμισμένου ενεργειακού τομέα, είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε όλα τα άλλα πεδία του ενεργειακού τομέα και η ΕΕ θα προσφέρει την πλήρη στήριξή της σε αυτή την διαδικασία.
Η Ουκρανία, τόνισε, είναι ο μεγαλύτερος εταίρος μας εντός της ενεργειακής κοινότητας και είναι κρίσιμο να συντονίσουμε τις πολιτικές μας και να μοιραστούμε τους ίδιους κανόνες για την ενεργειακή αγορά, περιλαμβανομένων περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων και υπό αυτή την οπτική καλωσόρισε την επικύρωση από την Ουκρανία της συμφωνίας του Παρισιού.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης