Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επαφές Τσίπρα και ζωηρό παρασκήνιο μεταξύ θεσμών, με στόχο την πολιτική συμφωνία - Κρίσιμο το EWG στις 28/11

Επαφές Τσίπρα και ζωηρό παρασκήνιο μεταξύ θεσμών, με στόχο την πολιτική συμφωνία - Κρίσιμο το EWG στις 28/11
Το σενάριο των εκλογών, το οποίο επισήμως ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορεί να αποκλειστεί
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο EuroWorking Group τις 28ης Νοεμβρίου η Αθήνα θα καταφέρει να πάρει το «staff lever agreement», το όποιο θα είναι ο προάγγελος των θετικών εξελίξεων στο κρίσιμο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να είναι σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς.
Ήδη, το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker ενώ ασφαλής πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande.
Η ελληνική κυβέρνηση, επισήμως πλέον, μιλά για «πολιτική λύση», ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να κλείσουν ή να παραταθούν για αργότερα μια σειρά από ανοικτά θέματα, στα οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή που να ικανοποίει τόσο τους θεσμούς όσο και την Αθήνα.
Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως αν οι δανειστές επιμείνουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή τα νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα ή περικοπών, η κυβερνητική πλειοψηφία, που βρίσκεται ήδη στα όριά της, θα δοκιμαστεί, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξουν σοβαροί κραδασμοί ή και… απώλειες.
Ενδεικτική του ζωηρού πολιτικού παρασκηνίου και των επαφών με ξένους ηγέτες και θεσμικούς για πολιτική παρέμβαση είναι η αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Jean Claude Juncker.
«Η δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση» είπε ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος.
«Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Juncker να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Μ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να «εκμεταλλευτεί» και τη διεθνή συγκυρία.
Το προσφυγικό, με τον Recep Tayyip Erdogan να απειλεί ότι θα ξανανοίξει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, η αστάθεια και οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το δημοψήφισμα στην Ιταλία, αλλά και οι κάλπες που στήνονται σε χώρες-μέλη της Ευρώπης είναι παράμετροι που θα «αξιοποιηθούν» από τον πρωθυπουργό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προκειμένου να «πάρει» την πολυπόθητη πολιτική στήριξη για τη συμφωνία.
Ενδεικτική των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα είναι η δήλωση, στην οποία προχώρησε στο πλαίσιο χθεσινής (25/11) ομιλίας του στη Θράκη.
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο.
Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, όχι μόνο στην ώρα της αλλά και με τον σωστό τρόπο.
Χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά αλλά και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018.
Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι για την ελληνική πλευρά αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης.
Το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για το χρέος.
Και φυσικά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωνε ότι σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, ενώ η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ζητήματα - "αγκάθια", όπως το δημοσιονομικό και τα εργασιακά.
Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή ανέφερε πως η συμφωνία είναι εφικτή και πως όλες οι πλευρές δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν και νέα νομοσχέδια με προαπαιτούμενα στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος ή ακόμα και του κατεπείγοντος, μετά το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο το Eurogroup του Δεκεμβρίου να εστιάσει στο ζήτημα της αξιολόγησης, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους -τα οποία έχουν κλειδώσει και οριστικοποιηθεί- να συζητηθούν σε επόμενο έκτακτο ή να μεταφερθούν για το τακτικό που είναι προγραμματισμένο για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στο Eurogroup του Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ανοίξει η συζήτηση και για τα μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους.
Όσο για το σενάριο των εκλογών, το οποίο επισήμως ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς το κυβερνητικό αφήγημα για εξάντληση της τετραετίας θα εξαρτηθεί από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα από δυο βασικές παραμέτρους.
Πρώτη παράμετρος τα μέτρα συνολικά για την απομείωση του χρέους και πως αυτά θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία και δεύτερη, το κατά πόσο οι δανειστές δεν θα επιμείνουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως τα πλεονάσματα ή η λήψη νέων μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης