Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις τιμές άνθρακα και LNG από τον πρώιμο χειμώνα στην Ασία

Άνοδος στις τιμές άνθρακα και LNG από τον πρώιμο χειμώνα στην Ασία
Το άλμα των τιμών πριν από την τρέχουσα περίοδο ψύχους ήρθε μετά από απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για περικοπή της εγχώριας παραγωγής
Η «έφοδος» του χειμώνα, με κύμα ψύχους στη βορειοανατολική Ασία και η χιονόπτωση στο Τόκιο μετά από 54 χρόνια έχουν ενισχύσει τις τιμές του άνθρακα και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν «πάρει φωτιά» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με το CNBC το πολικό ψύχος που συνδέεται με το καιρικό φαινόμενο La Nina στο νότιο ημισφαίριο, μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς μεταβολές τις εποχικέ καιρικές συνθήκες. Το χιόνι στο Τόκιο για παράδειγμα, ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν προβλήματα στους σιδηροδρόμους.
Την ίδια στιγμή, στην Κίνα αεροπορικές αρχές ακύρωσαν περισσότερες από 80 πτήσεις στο Πεκίνο.
Η θερμοκρασία έπεσε έως -9 βαθμούς Κελσίου (15,8 Φαρενάιτ) και έχει εκδοθεί προειδοποίηση για βαριές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλα στη βόρεια Κίνα.
Εν τω μεταξύ, στη Νότια Κορέα η μετεωρολογική υπηρεσία έχει επίσης προειδοποιήσει για επικείμενη χιονόπτωση καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν στο -4 βαθμούς Κελσίου.
Για να νικήσει το κρύο, η Κίνα έχει χαλαρώσει προσωρινά τους περιορισμούς στην παραγωγή άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους, όπως είπε ο Premier Li Keqiang σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της ζήτησης και της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υψηλές επιδόσεις
Η τιμές του άνθρακα στην spot αγορά του Newcastle έχουν ήδη διπλασιαστεί και βρίσκονται πάνω από 100 δολάρια ανά μετρικό τόνο, υπογραμμίζοντας τη θέση του ως μία από τις καλύτερες επιδόσεις πρώτων υλών φέτος εν μέσω μια ευρείας και εκτεταμένης ύφεσης στα commodities.
Το άλμα των τιμών πριν από την τρέχουσα περίοδο ψύχους ήρθε μετά από απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για περικοπή της εγχώριας παραγωγής, περιορίζοντας την παραγωγική ικανότητα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το «La Nina» θα προκαλέσει δυσλειτουργίες της παραγωγής σε βασικές περιφερειακές αγορέα της Αυστραλίας και της Ινδονησίας.
Επίσης ο άνθρακας αντιμετωπίζει και άλλες αντιξοότητες εκτός από το χειμώνα, καθώς η Κίνα προσπαθεί να κινηθεί προς καθαρότερες πηγές καυσίμων.
Με την κινεζική αγορά να αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ζήτησης άνθρακα στην Ασία, οποιεσδήποτε αλλαγή στην πολιτική της θα επηρεάσει τις τιμές, συμβάλλοντας στην πιθανότητα της συνεχιζόμενης αστάθειας στην διά θαλάσσης αγορά άνθρακα, επισημαίνει ο Rory Simington αναλυτής της Wood Mackenzie σε έκθεση του στις 16/11.
Οι τιμές LNG στην spot αγορά της Ασίας έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε 11 μήνες σε 7 δολάρια ανά 1 εκατ. θερμικές μονάδες (mmBtu) στις αρχές Νοεμβρίου, 70% υψηλότερο από το χαμηλό Απριλίου αναφέρει ο Nikkei.
Οι benchmark τιμές LNG στην Ασία βασίζονται στις συναλλαγές των φορτίων που πωλούνται στους δύο μεγάλους εισαγωγείς στην Ιαπωνία και την Κορέα.
Η ζήτηση για LNG στην Ιαπωνία απογειώθηκε στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Fukushima τον Μάρτιο του 2011 που οδήγησε σε κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών σε όλη τη χώρα για τους ελέγχους ασφαλείας.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Shinzo Abe έκτοτε επέτρεψε πολλές από τις μονάδες να ξαναρχίσουν τις εργασίες και δεσμεύτηκε να συνεχίσει με την πυρηνική ενέργεια ως βασικό μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης