Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πολιτική συμφωνία με τους Θεσμούς αποσκοπεί η κυβέρνηση για να κλείσει τη 2η αξιολόγηση

Σε πολιτική συμφωνία με τους Θεσμούς αποσκοπεί η κυβέρνηση για να κλείσει τη 2η αξιολόγηση
Όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου
«Διαβολοβδομάδα» ξεκινά για την κυβέρνηση που δίνει τη μάχη για να κλείσει η αξιολόγηση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του Οικονομικού Επιτελείου να προκύψει μια «πολιτική συμφωνία» με τους θεσμούς η οποία να έχει δυο κεντρικά χαρακτηριστικά.
Πρώτο χαρακτηριστικό να μην υποχρεωθεί η ελληνική πλευρά να κάνει βήματα πίσω από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» που έχει ήδη θέσει ώστε η συμφωνία να είναι πολίτικά διαχωρίσιμη και να μην επιφέρει ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς.
Δεύτερο χαρακτηριστικό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να είναι «γενναιόδωρα» ώστε η κυβέρνηση να πάρει «ανάσα» επιβεβαιώνοντας το πολιτικό της αφήγημα ή αλλιώς «γράφοντας» το δικό της «success story».
Ημερομηνία-σταθμός για την κρίσιμη διαπραγμάτευση η 5η Δεκεμβρίου όπου το προγραμματισμένο Eurogroup θα επικυρώσει την συμφωνία, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή παράταση.
Σε αυτή την περίπτωση εάν, δηλαδή, παρέλθει η ημερομηνία της 5ης Δεκεμβρίου, μπορεί να δοθεί «πολιτική έγκριση» σε ένα έκτακτο Eurogroup στις 22 Δεκεμβρίου, ή στο τακτικό της 23ης Ιανουαρίου.
Με βάση αυτό, θα υπάρξει συμφωνία σε ένα βασικό κείμενο αρχών και οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις θα αποτελέσουν «ορόσημα» (όπως και στην α’ αξιολόγηση), από την υλοποίηση των οποίων θα συναρτώνται τα ποσά που θα εκταμιεύονται κάθε φορά από τη συνολική δόση των 6,1 δισ. Ευρω.
Σημαντική για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την επίλυση των θεμάτων που αποτελούν «αγκάθια», θεωρούνται και οι σημερινές συναντήσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων P. Moscovici.
Εκτός από τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης στη συνάντηση του έλληνα υπουργού με τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο θα συζητηθεί εκτενώς και το ζήτημα του χρέους και ειδικά των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Moscovici θα προετοιμάσει την ελληνική πλευρά για την πρόταση που θα συζητηθεί αύριο Τρίτη στο Washington group στο οποίο μετέχουν πέντε υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και ο «σκληρός» W. Schaeuble.
Στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη θα μπει επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και το ΔΝΤ να πεισθεί για τη συμμετοχή του στο ελληνικό μνημόνιο.
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ ζητά επίμονα των καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ενώ οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυρίως το Βερολίνο επιμένουν να καθοριστούν μόνο τα βραχυπρόθεσμα.
Επιπλέον σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση και με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, B. Coeure.
Όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά και την κομματική έγκριση στους χειρισμούς με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα ανοιχτά παραμένουν μια σειρά από ζητήματα στα οποία οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και η ελληνική κυβέρνηση να τα έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινες γραμμές».
Το οικονομικό επιτελείο, θα προσπαθήσει μέσω των τηλεδιασκέψεων να «γεφυρώσει» τις διαφορές, κυρίως στα εργασιακά και στο δημοσιονομικό κενό για το 2018.
«Αγκάθι» αποτελεί και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, λόγω και τη επιμονής του ΔΝΤ να καθοριστούν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα ληφθούν το 2018, εάν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2019- 2020 παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα αυτά πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση, καθώς απαιτείται, μεταξύ άλλων, η μείωση των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων καθώς και η δραστική περικοπή του αφορολόγητου.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης