Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη - Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε μια πρόγευση των κινδύνων

Bloomberg: Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη - Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε μια πρόγευση των κινδύνων
Στις 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η ΕΚΤ για το μέλλον του QE
Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους κόλπους της ΕΚΤ ενόψει και του ιταλικού δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου του 2016.
Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγες ημέρες αργότερα στις 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει η ΕΚΤ προκειμένου να συζητήσει το μέλλον του QE σε ένα ιδιαίτερα ομιχλώδες τοπίο.
Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξάνεται και η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ γνωρίζουν ότι μια σειρά εθνικών ψηφοφοριών κατά τους επόμενους 12 μήνες που θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο και να σοκάρει την οικονομία.
Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στο πρακτορείου, σύμφωνα με τον οποίο «οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παίξουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην σφαίρα της πολιτικής».
«Εάν υπάρξει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ακόμα μεγαλύτερος πυλώνας σταθερότητας» τόνισε ο ίδιος.
«Ο Στουρνάρας μιλάει εκ πείρας.
Ήταν στο επίκεντρο των γεγονότων το 2016, όταν οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν εν μέσω μιας χρηματοδοτικής κρίσης που οδήγησε στα capital controls και σχεδόν εξανάγκασε τη χώρα να οδηγηθεί εκτός του νομισματικού μπλοκ.
Η κεντρική του τράπεζα, με την υποστήριξη της ΕΚΤ, διατήρησε τις τράπεζες ζωντανές μέσω του ELA ενώ οι πολιτική της ευρωζώνης διαφωνούσαν σχετικά με ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας είχε έντονη διαφωνία με την κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, «το λαϊκιστικό κόμμα που πυροδότησε την κρίση απορρίπτοντας τους όρους του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης αντιστεκόμενο κατά των νέων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.
Η άνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, προσέφερε μια πρόγευση των κινδύνων για την Ευρώπη, με την Ιταλία να έρχεται αντιμέτωπη με ένα δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, την Αυστρία να επιλέγει τον πρόεδρο της την ίδια ημέρα, και τη Γαλλια, την Ολλανδία και τη Γερμανία να έχουν εκλογές το 2017».
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης θα μπορούσε να φαίνεται διαφορετικός» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
«Αν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι σε άνοδο, αυτό θα είναι επικίνδυνο.
Το λιγότερο που μπορεί να προκαλέσει είναι ο προστατευτισμός.
Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο» τόνισε ο ίδιος.
Για ορισμένους αξιωματούχους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα επιχείρημα για την ΕΚΤ για να διατηρήσει το πρόγραμμα της για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Νομίζω ότι αυτό το είδος της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
«Είτε θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή θα πρέπει να αποφασιστεί η διατήρηση με ένα μικρότερο ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Υποψιάζομαι ότι θα υπάρξουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι όταν θα συναντηθούμε» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτική τόσο στη νίκη του Donald Trump όσο και στην ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποχωρήσει από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης