Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Άνω των 100 εκατ. ευρώ η υστέρηση εσόδων το 2017 λόγω της αύξησης φόρων στα τσιγάρα

ΙΟΒΕ: Άνω των 100 εκατ. ευρώ η υστέρηση εσόδων το 2017 λόγω της αύξησης φόρων στα τσιγάρα
Από έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η αύξηση του ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων
Άνω των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι -σύμφωνα με το ΙΟΒΕ- η υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017, λόγω της αύξησης της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα.
Όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Επιπτώσεις από τη νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού», η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών, σε μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης και τελικά, «δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα».
Επισημαίνεται επίσης στα 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται ως υστέρηση εσόδων δεν συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας και η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια.
Εκτός των άλλων, η αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει το λαθρεμπόριο, καθώς η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες (σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων), συγκριτικά με την περίπτωση καμίας αλλαγής στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, από 1-1-2017, σύμφωνα με τον Ν.4389/2016, προβλέπεται η αύξηση του αναλογικού συντελεστή ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.
Με την αύξηση αυτή επιδιώκεται η είσπραξη επιπλέον 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση.

Οι ευρύτερες περιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ εξέτασε την ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές.
Ειδικότερα, συγκριτικά με το σενάριο καμίας αλλαγής στους φόρους, αναμένεται πτώση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, της απασχόλησης κατά σχεδόν 1.700 θέσεις εργασίας ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης και των εσόδων από φόρους (εκτός από φόρους καπνού) και εισφορές κατά 19 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, αν συνυπολογιστεί η απώλεια φόρων και εισφορών λόγω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και αύξησης της ανεργίας, εκτιμάται ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού θα είναι αρνητικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης