Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερν. πηγές: Ρεαλιστικός ο στόχος για πολιτική συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης στις 5/12 2016

Κυβερν. πηγές: Ρεαλιστικός ο στόχος για πολιτική συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης στις 5/12 2016
«Εργασιακά, δημοσιονομικό κενό ενεργειακά παραμένουν ακόμα τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης»
Ιδιαίτερα «ρεαλιστικός» είναι ο στόχος για την επίτευξη μίας «πολιτικής συμφωνίας» ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας πως το 90% των προαπαιτούμενων έχει «κλειδώσει» και παραμένουν ελάχιστα ζητήματα ανοικτά.
«Εργασιακά, δημοσιονομικό κενό ενεργειακά παραμένουν ακόμα τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας πως είναι εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Θεσμών ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «είναι βασικό να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως θα πορευθεί», απευθύνοντας το ρητορικό ερώτημα «θέλει ή δε θέλει να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» καθώς είναι αυτό που δημιουργεί το βραχυκύκλωμα στις διαπραγματεύσεις με την αμφιθυμία του.
«Το ότι θέλουμε το ΔΝΤ δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσαμε και χωρίς αυτό», διευκρίνιζαν οι πηγές, επιμένοντας πως το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου και υπενθυμίζοντας πως αυτό έγινε και στην α’ αξιολόγηση, στην οποία τότε το Ταμείο διαφωνούσε για το πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως συζήτηση για μέτρα μετά το 2018, κάνοντας λόγο «για έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας με πρώτη στάση το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεύτερη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα μέσα Μαρτίου 2017, οπότε συνεδριάζει και η ΕΚΤ, και τρίτη στάση την έξοδο της χώρας στις αγορές που θα σημάνει τη λήξη της επιτήρησης».

Δ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης