Τελευταία Νέα
Διεθνή

Phoenix Capital: Μέχρι τις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει ο φόρος αλά ελληνικά στις αναλήψεις μετρητών

Phoenix Capital: Μέχρι τις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει ο φόρος αλά ελληνικά στις αναλήψεις μετρητών
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θέλει να προωθήσει έναν φόρο για την ανάληψη φυσικού χρήματος, αλλά δεν θα είναι η τελευταία»...
Εμφανώς σοκαρισμένη από την πρόταση για επιβολή φόρου στις αναλήψεις χρημάτων από τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, η Phoenix Capital προειδοποιεί πως ο «πόλεμος» κατά των μετρητών συνεχίζεται.
Σε νέα της επιστολή προς το επενδυτικό κοινό, εκφράζει ευθέως την ανησυχία της πως ο εν λόγω «φόρος αλά ελληνικά» θα φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως επισημαίνει η Phoenix, αν και ο ισχυρισμός των ελληνικών Αρχών είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ο πραγματικός λόγος είναι πως οι αναλήψεις μετρητών αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κίνδυνο για τα αφερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα.
Όταν τα χρήματα κατατίθενται σε έναν λογαριασμό εμφανίζονται ως υποχρέωση στον ισολογισμό της τράπεζας, διότι οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσαν να ζητηθούν πίσω.
Από τεχνική άποψη, η τράπεζα θα πρέπει να διατηρεί ορισμένα επίπεδα ρευστότητας για να διασφαλιστεί το παραπάνω.
Ωστόσο, αν η τράπεζα είναι αφερέγγυα και έχει πολλά προβλήματα όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης, τότε η ανάληψη μετρητών ίσως είναι «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», κάτι που δε θα συνέβαινε αν το χρήμα παρέμενε σε ηλεκτρονική μορφή.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θέλει να προωθήσει έναν φόρο για την ανάληψη φυσικού χρήματος, αλλά δεν θα είναι η τελευταία...
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πλέον ανοιχτά πόσο απελπισμένη είναι η ελίτ για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος», σχολιάζει η Phoenix Capital.
Σε παλαιότερες αναλύσεις της η Phoenix έχει μιλήσει και πάλι για τον «πόλεμο» κατά των μετρητών, ενώ είχε επισημάνει μάλιστα πως το «σχέδιο» έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται στην Γαλλία, την Ινδία, την Ισπανία, την Ουρουγουάη, ακόμη και την Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης