Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και για τους δανειστές – Είτε θα λύσουν, είτε θα διαιωνίσουν το ελληνικό ζήτημα

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και για τους δανειστές – Είτε θα λύσουν, είτε θα διαιωνίσουν το ελληνικό ζήτημα
Καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων
Πέντε ημέρες έχουν απομείνει από το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου και αναμένεται να καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η επόμενη ημέρα της χώρας (και της κυβέρνησης Τσίπρα).
Αν και η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα περί «κλεισίματος της αξιολόγησης» κάνοντας πλέον λόγο για πολιτική συμφωνία, τα μηνύματα είναι θετικά από πολλές πλευρές.
Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υποστήριξε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος και ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum.
Στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος αφού επεσήμανε και αυτός την ανάγκη για συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, παραδέχθηκε πως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να μειωθεί.
Αλλά και ο Επίτροπος Moscovici υπογράμμισε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας, υπογράμμισε πως κανείς δεν θέλει ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα και τόνισε ότι οι θεσμοί είναι ενωμένοι και ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Και κάπου σε αυτήν την τελευταία παραδοχή, εντοπίζεται το πρόβλημα.
Το έθεσε ξεκάθαρα ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί ανάμεσα στους δανειστές σε βάρος της Ελλάδας.
Δηλαδή να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα όπως θέλει η Γερμανία (και έχει δεσμευτεί ο Schaeuble απέναντι στους Γερμανούς βουλευτές) αλλά να μην υπάρξει ούτε γενναία ελάφρυνση του χρέους ούτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως ζητά το ΔΝΤ (για να παραμείνει στο πρόγραμμα) αλλά αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση να πάρει νέα επώδυνα μέτρα σε συντάξεις και φορολογία για μετά το 2018.
Μέτρα όμως τα οποία θα τορπιλίσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και κατ’επέκταση όλα τα θετικά που εκτιμάται ότι θα φέρουν στη συνέχεια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Μέτρα, τα οποία θεωρείται αδύνατο να αποδεχθεί σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση (αλλά και η ελληνική κοινωνία).
Μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις και θα καταστρέψουν ότι έχει οικοδομηθεί έως τώρα.
Η τοποθέτηση του Draghi ότι το momentum δεν πρέπει να χαθεί είναι απόλυτα σωστή.
Όπως είναι απόλυτα ορθό ότι μια λύση στο ελληνικό ζήτημα μόνο προς το συμφέρον της Ευρώπης είναι.
Η ελληνική κυβέρνηση, τηρώντας τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, εφαρμόζει κατά γράμμα ότι έχει συμφωνηθεί.
Είναι πλέον η σειρά των Ευρωπαίων, των δανειστών κα κυρίως του Βερολίνου να πάρουν τις αποφάσεις τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Διότι η κατάληξη της ελληνικής υπόθεσης δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης και κυρίως της ιδέας περί κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης