Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επαφές Τσίπρα για «πολιτική συμφωνία» με τους πιστωτές - Το αγκάθι των εργασιακών και το ζήτημα του χρέους

Επαφές Τσίπρα για «πολιτική συμφωνία» με τους πιστωτές - Το αγκάθι των εργασιακών και το ζήτημα του χρέους
Στο «βαρύ κλίμα» από τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από τους θεσμούς έρχεται να προστεθεί και το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Νοέμβριο
Διαδοχικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες θα έχει σήμερα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την άφιξη του από την Κούβα, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας (5/1).
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρξουν «γενναίες αποφάσεις και ισχυρή βούληση» από όλες τις πλευρές, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να γεφυρωθούν οι διαφορές, που εντοπίζονται κυρίως στο ζήτημα των εργασιακών, της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και της λήψης νέων μέτρων ή οριζόντιων περικοπών. Στόχος να «βγει λευκός καπνός» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιστρέψει στην Αθήνα με το πολυπόθητο «Staff level agreement» (κείμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο) που αποτελεί και το κλειδί για να «ξεκλειδώσουν» τα μέτρα (τουλάχιστον τα βραχυπρόθεσμα) για την απομείωση του χρέους.
Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, και κυρίως το Δ.Ν.Τ., για το ζήτημα των εργασιακών, και κυρίως των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ακόμα μεγάλη. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ζητήσει το κομμάτι των εργασιακών να βγει τώρα από την ατζέντα της β’ αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα και να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, η δόση, την οποία θα πάρει η Αθήνα, θα είναι μικρότερη από 6,1 δισ. ευρώ που αναλογούσαν στο αρχικό «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα. Όμως, διευκολύνεται, έτσι, η ελληνική κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς. Όσο για το κομμάτι των εργασιακών, αυτό ενδέχεται να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στις κόκκινες γραμμές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα που δεν είναι συμβατές και δεν εναρμονίζονται με τις πάγιες Ευρωπαϊκές πρακτικές και το Κοινοτικό κεκτημένο. Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σε μία καθαρά «πολιτική λύση» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, που θα ξεπέρνα τα τεχνικά κλιμάκια, ακόμα και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, με στόχο την επίτευξη της «πολιτική συμφωνίας». Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα και στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, στο Αμπού Ντάμπι, όπου θα βρίσκεται την Παρασκευή για τη διάσκεψη της UNESCO, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλες, θα έχει και άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση από όλες τις πλευρές να κινηθούν «γρήγορα και ευέλικτα», με καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλες να σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και έκτακτο Eurogroup, το πιθανότερο στις 23 Δεκεμβρίου, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Στην όλη προσπάθεια να αρθούν οι ενστάσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια εντάσσεται και το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία στις 19 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας να μην ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι σε αυτό δεν θα παρίσταται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για το χρέος μεταφέρονται σε ένα από τα δυο Eurogroup, είτε το έκτακτο στο τέλος του χρόνου, είτε στο πρώτο τακτικό του νέους έτους που προγραμματίζεται για τις 23 Ιανουαρίου.
Στο «βαρύ κλίμα» από τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από τους θεσμούς έρχεται να προστεθεί και το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Νοέμβριο.
Η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πρότινος ήταν και το «βαρύ επικοινωνιακό χαρτί», καταποντίζεται, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς και της Αντιπολίτευσης. Το 88% των Ελλήνων εκτιμά ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες για την κατάσταση στην χώρα είναι οργή/αγανάκτηση (28%), απογοήτευση (25%), ανησυχία/άγχος (19%) και ντροπή (9%).
Παράλληλα, το 53% υποστηρίζει πως η θέση της Ελλάδας στον κόσμο έγινε πιο αδύνατη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ σε ότι αφορά στους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 42% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου έχει κλείσει οριστικά η β’ αξιολόγηση και έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα για το χρέος, τότε το σενάριο των εκλογών «καίγεται», με την κυβέρνηση να παίρνει «ανάσα».

Δημ.Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης