Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Η αναγκαία πορεία πολυετούς ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων

Eurobank: Η αναγκαία πορεία πολυετούς ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων
«Θετική η συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης στο ΑΕΠ, αρνητική των καθαρών εξαγωγών», σύμφωνα με τη Eurobank
Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το γ’ τρίμηνο του 2016 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρεται η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία».
Όπως αναφέρεται, η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, δηλαδή της αξίας (σε σταθερές τιμές) του συνόλου των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μια οικονομία, διαμορφώθηκε στο +1,8% (από +1,5%) και η αντίστοιχη τριμηνιαία στο +0,8% (από +0,5%).
Βάσει της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, το πιθανότερο σενάριο είναι η επίτευξη οριακά θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το 2016.
Η αντίστοιχη επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού 2017 και της ΕΕ είναι στο -0,3% ενώ του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ στο 0,0% και +0,1% αντίστοιχα.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προήλθε από την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+5,11%), των επενδύσεων παγίων κεφαλαιουχικών αγαθών (+12,61%) και των εξαγωγών (+10,23%).
Η μεταβολή των αποθεμάτων, η δημόσια κατανάλωση (-0,57%) και οι εισαγωγές (+12,01%) είχαν αρνητική συνεισφορά.
Από την πλευρά της προσφοράς, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τη Eurobank, σε ότι αφορά στους τομείς με την υψηλότερη συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) το 3ο τρίμηνο 2016, αυτοί ήταν:
(α) χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευές οχημάτων και μοτοσικλετών, μεταφορά και αποθήκευση, υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης και
(β) κατασκευές.
Στην πρώτη κατηγορία, η οποία κατά μέσο όρο αποτελεί το 22,5% του συνόλου της ΑΠΑ, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του +2,8%.
Στη δεύτερη καταγράφηκε ενίσχυση +13,9% (μέσος όρος συμβολής στη συνολική ΑΠΑ 4,7%). Υπό το πρίσμα του εισοδήματος των παραγωγικών συντελεστών, η ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2016 αποδίδεται στην αύξηση +3,2% του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας.
Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα / μικτό εισόδημα (περιλαμβάνεται και το εισόδημα από εργασία και κεφάλαιο των αυτοαπασχολούμενων) συρρικνώθηκε -5,1%.
Εν κατακλείδι, αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για 2ο συνεχές τρίμηνο αποτελεί μια θετική εξέλιξη η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Για το 4ο τρίμηνο 2016 αναμένουμε επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, ωστόσο εκτιμούμε ότι θα παραμείνει σε θετικό έδαφος.
Το επόμενο βήμα, δηλαδή η μετάβαση σε ένα μονοπάτι πολυετούς ανάκαμψης (π.χ. για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε 10 χρόνια από τώρα στα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ 2007 θα πρέπει να αναπτύσσεται με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του +3,1%) δεν αποτελεί μια αυτόματη διαδικασία.
Η θεωρία περί «συμπιεσμένου ελατηρίου» αφορά κυρίως τη βραχυχρόνια περίοδο και όχι τη μακροχρόνια.
Η αναγκαία πορεία πολυετούς ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την άρση των στρεβλώσεων και την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
Η αποτελεσματική εφαρμογή των τελευταίων δύναται να αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών της παραγωγής (TFP).
Αυτή η μεταβλητή αποτελεί τον καθοριστικό προσδιοριστικό παράγοντα του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης (σε κατά κεφαλήν όρους) μιας οικονομίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης