Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς συμφωνία το Εurogroup 5/12, μόνο θετική αναφορά για την πρόοδο - Έκτακτο Eurogroup μεταξύ 19 και 23/12

Χωρίς συμφωνία το Εurogroup 5/12, μόνο θετική αναφορά για την πρόοδο - Έκτακτο Eurogroup μεταξύ 19 και 23/12
Με τα σημερινά δεδομένα ο «κόφτης» θα συνεχίσει να καραδοκεί πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα ως τον Απρίλιο του 2019
Τα πρόσθετα μέτρα των 4,2 δις. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ ) που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, συνέθλιψαν τις ελπίδες της κυβέρνησης για τεχνική συμφωνία με τους δανειστές (staff level agreement) στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένει μόνο μια θετική αναφορά για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαπραγματεύσεις ότι δηλαδή «έχουμε κλείσει στο 95% των θεμάτων», χωρίς όμως κάτι παραπάνω από αυτό.
Χθες, μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει ακόμη και Εurogroup από τη στιγμή που η β΄ αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου είναι ακόμη ανοικτή, οπότε το ελληνικό θέμα είναι σαν μην υπάρχει στην ατζέντα…
Έτσι όλες οι ελπίδες για μια κατ αρχήν συμφωνία σε μέτρα, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα εναπόκεινται στο έκτακτο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα (από 19 έως 21 Δεκεμβρίου) μήπως και δοθεί ένα τέλος σε αυτό το θρίλερ - βασικός πρωταγωνιστής του οποίου είναι και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ξανάρθουν στην Αθήνα μέχρι το έκτακτο Eurogroup. Τεντώνοντας μάλιστα το σχοινί έφθασαν να προϊδεάζουν για συγκρούσεις με τους επικεφαλής των Ε.Ε της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμη και για εκλογές… «Ούτε εμείς, ούτε καμία κυβέρνηση μπορεί να συνυπογράψει μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ή 6.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσει, το κυβερνητικό αφήγημα περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο η κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες έτοιμη να αποδεχτεί ακόμη και μία παράταση στον δημοσιονομικό «κόφτη» (που κάποτε αντιδρούσε στο άκουσμα του και μόνο), ώστε αυτός να ισχύει και για την διετία 2019-2020.
Ο «κόφτης» στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θεσπίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να γεφυρώσει τις δημοσιονομικές διαφορές που είχε το Βερολίνο με το ΔΝΤ. Με τα σημερινά δεδομένα ο «κόφτης» θα συνεχίσει να καραδοκεί πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα ως τον Απρίλιο του 2019 που η Εurostat θα κάνει ταμείο για το αν η Αθήνα πέτυχε το 2018 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά το ΔΝΤ και το θέμα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ως το έκτακτο Eurogroup. Σε περίπτωση που το Ταμείο μετάσχει χρηματοδοτικά και δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα η διάρκεια του προγράμματος θα είναι για δύο χρόνια, μέχρι το 2018.
Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο της Δευτέρας, το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο Πόλ Τόμσεν. Η Κριστίν Λαγκάρντ προτίμησε να μείνει στην Ουάσινγκτον.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης