Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της

Παυλόπουλος (ΠτΔ):  Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της
Αναγκαία είναι σύμφωνα με τον ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλο, η «αλλαγή της πορείας του σκάφους» της Ευρώπης
«Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα μείνει απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις του τούρκου προέδρου Τ. Erdogan.
Μάλιστα, για την προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου τόνισε «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση», αλλά και πως οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάννης, στην πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά και η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας.
Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά.
Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε.».
Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα συνεχίζουμε την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι «η  Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της» και να διασφαλίσει την ενότητα και την πορεία της, συνειδητοποιώντας ότι οφείλει να διορθώσει τα κενά που παρουσιάστηκαν υπό την πίεση της τεράστιας διπλής κρίσης  που αντιμετωπίζει.
Κατά τον ίδιο, η επιβεβλημένη λιτότητα χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης.
Η Ευρώπη την κρίση αυτή, την μετατρέπει και σε τραπεζική κρίση, μη διαθέτοντας μια ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα (π.χ. που να διαθέτει ευρωομόλογα) για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και παρακολουθεί το πρόβλημα να «γιγαντώνεται».
Θεωρεί αναγκαία την «αλλαγή της πορείας του σκάφους» της Ευρώπης, καθώς «δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον "παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο" που ξεκίνησε "μετά το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers».
Όπως είπε, ακολούθησαν οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την επιρροή της Ευρωζώνης στον περιορισμό της κρίσης του ελλείμματος, ενώ το 2009 το έλλειμμα, σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει, ήταν διπλάσιο στον μέσο όρο της ευρωζώνης.
«Δεν ήταν μόνον ελληνικό το πρόβλημα», υπογράμμισε.
Επανέλαβε τη θέση του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι μεγεθύνθηκε από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης, συμπλήρωσε ότι αναγνωρίζει ότι δεν επιδέχεται "κούρεμα" λόγω ESM αλλά ότι «επιβάλλεται ρύθμιση με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων».
Σχετικά με τα επιτόκια ανέφερε ότι άλλες χώρες δανείζονται με πολύ μικρότερα και επιπλέον, εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στο ΔΝΤ όπου το επιτόκιο του είναι αρκετά μεγάλο.
Για το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίλυσή του θα γίνει αποκλειστικά στη βάση της ευρωπαϊκής λύσης, όπως άλλωστε επιβάλλει η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, ενώ για την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ τόνισε ότι η χώρα οφείλει να γνωρίζει ότι το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει, όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Διευκρίνισε ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης