Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου κλείνει με «πολιτική συμφωνία» την αξιολόγηση – Τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης, γιατί στηρίζουν οι Ευρωπαίοι;

Το Μαξίμου κλείνει με «πολιτική συμφωνία» την αξιολόγηση – Τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης, γιατί στηρίζουν οι Ευρωπαίοι;
Ο Τσίπρας φαίνεται πως έχει λάβει το πράσινο φως για μια «πολιτική συμφωνία» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ξεπερνώντας τους τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων που αρέσκονται στη γλώσσα των αριθμών
Σε… τροχιά οριστικής συμφωνίας με τους Θεσμούς έχει μπει πλέον η κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σημερινό κρίσιμο Εurogroup «θα αποτυπώσει μια κατ' αρχήν πορεία προς συμφωνία» ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια ζητήματα στα οποία δεν έχει σημειωθεί πρόοδος να κλείσουν σε μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών το πιθανότερο στις 23 Δεκεμβρίου.
Τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις αλλά και η επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεως είναι ζητήματα στα όποια η ελληνική πλευρά ζητά να δοθεί χρόνος και «ελαστικότητα» ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που φαίνεται να βάζει η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στάση που συνεχίζει να κρατά το Ταμείο αποδίδοντάς του την ευθύνη για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος σημείωσε πως «το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, τώρα μιλάει για το 2019, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά όσα ζητάει για τα μέτρα και τα εργασιακά».
Ωστόσο, στο πλευρό της Αθήνας στέκονται πλέον τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι δημιουργώντας μια ισχυρή «Ευρωπαϊκή συμμαχία» που θα «ωθήσει» το αυριανό Eurogroup σε θετικό αποτέλεσμα. Λίγες ώρες πριν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάσουν για το ελληνικό πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντά σήμερα το πρωί τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών με την ατζέντα της συζήτησης να κινείται στα θέματα της οικονομίας, του προσφυγικού αλλά και της προκλητικότητας που επιδεικνύει η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει λάβει το πράσινο φως για μια «πολιτική συμφωνία» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ξεπερνώντας τους τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων που αρέσκονται στη γλώσσα των αριθμών. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βρήκε «ευήκοα ώτα» και εισέπραξε θετική αντιμετώπιση τόσο στην συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι όσο και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν ο Αλέξης Τσίπρας να έχει και νεότερη επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριος εντός της εβδομάδας.
Αισιοδοξία εκπέμπεται και για το ζήτημα του χρέους και των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωσή του με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επιβεβαιώνει και αυτός με τη σειρά του ότι τα μέτρα έχουν προσδιοριστεί και πως θα παρουσιαστούν στο σημερινό Eurogroup. «Η μόνη δυνατή επιλογή είναι να ληφθούν και να δρομολογηθούν αποφάσεις που θα φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη του από κοινού συνομολογημένου στόχου, να βγούμε στις αγορές το 2018 και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα στην ώρα του» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Δραγασάκης κλείνοντας με έμμεσο τρόπο και αυτός τα σενάρια των εκλογών και της πρόωρής προσφυγής στην κάλπη εντός του 2017.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι όπου τόνισε πως «η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές, είναι η Ελλάδα» βάζοντας έτσι φρένο στην εκλογολογία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί δύο ακόμα ανοικτά μέτωπα αυτό της προσφυγικής κρίσης με την Άγκυρα να «ανοίγει την στρόφιγγα» των προσφυγικών ροών καθώς το Σαββατοκύριακο -παρά τις καιρικές συνθήκες- σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στην παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα νησιά καθώς και το μέτωπο των εθνικών θεμάτων με την Τουρκία και την Αλβανία να προκαλούν ανοίγοντας ζητήματα και εγείροντας αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι απειλές που εκτοξεύει κατά της Ευρώπης αλλά και οι ανιστόρητες και αβάσιμες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας από τον Ταγίπ Ερντογάν από τη μία προβληματίζουν και απασχολούν έντονα την ελληνική πλευρά και την κυβέρνηση αλλά από την άλλη συσπειρώνουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας ώστε να μην προκληθεί κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Άλλωστε σε αυτή τη φάση η Ελλάδα αποτελεί είναι ισχυρό ανάχωμα και δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.
Για αυτό όλο και πιο συχνά κυβερνητικά στελέχη μιλούν για κρίσιμο «τάιμινγκ» στο κλείσιμο της αξιολόγησης και «ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί.
Επιπλέον, ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, μέσα από τη στήριξη στην Αθήνα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες επιπτώσεις και νέες θυσίες, επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στους ευρωσκεπτικιστές και σε όλους όσοι αμφισβητούν τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την προοπτική της νομισματικής ενοποίησης. Η άνοδος των ακραίων δυνάμεων, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και η πίεση που έχει ασκηθεί στον ευρωπαϊκό Νότο τα τελευταία χρόνια, μέσω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και εποπτείας, φαίνεται πως «απειλούν» όσο ποτέ άλλοτε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όλα αυτά συνθέτουν το κλίμα που επιχειρεί να αξιοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, κερδίζοντας, σε πρώτη φάση, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα για το χρέος. Όμως, στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτοί οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν τόσο γρήγορα, φέρνοντας και πάλι την κυβέρνηση σε δύσκολη, πολιτικά και οικονομικά, θέση. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου «τρέχει» να προλάβει όσο έχει στα χέρια του δυνατά χαρτιά. Τέλος, το σημερινό Eurogroup θα ξεκλειδώσει και μια σειρά από νομοσχέδια, που θα τρέξουν μέσα στον Δεκέμβριο, με προαπαιτούμενα, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, ακόμα και του κατεπείγοντος.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης