Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Steinmeier: Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση

Τσίπρας σε Steinmeier: Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση
Η Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα στην Ελλάδα τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
(upd) Την εκτίμηση πως «όλοι μαζί θα καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, ζητώντας αλληλεγγύη από την Ευρώπη, τόσο για την οικονομία όσο και για το προσφυγικό.
«H μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών.
Μόνο με πολιτικές τιμωρίες και χωρίς πολιτικές κοινωνικές συνοχής η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι «ο Ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της με αλληλεγγύη στο λαό και σε ό,τι αφορά την οικονομική και όσον αφορά την προσφυγική κρίση».
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας υποστήριξε πως οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είναι πλέον πολύ καλύτερες και ότι «και οι δύο πλευρές εργάσθηκαν σκληρά έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας».
Σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία είπε ότι «μπορεί να χαιρόμαστε ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊιστικών δυνάμεων ωστόσο παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία».
«Δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα στην Ιταλία.
Δεν πρόκειται για κάποια πολιτειακή κρίση αλλά μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία που πρέπει να επιλυθεί» είπε ο Steinmeier, τονίζοντας ότι «έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν είναι σε εύκολη κατάσταση δεδομένου αφενός ότι αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, δεύτερον ότι έχει να σηκώσει το βάρος για το προσφυγικό και τρίτον ότι έχει και το θέμα του Κυπριακού».
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στις 13:!5 με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη.
Χθες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά ο Steinmeier έστειλε σαφές μήνυμα και στην Τουρκία μετά την ολοένα και αυξανόμενη επιθετική ρητορική της γείτονος κατά την Ελλάδα.
«Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας.
Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα.
Στη δική μου χώρα - έτσι μου φαίνεται μερικές φορές - δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην ομιλία του στην Έκθεση που εγκαινίασαν μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Steinmeier αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του.
«Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν.
Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη.
Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο.
Η Ελλάδα αποτελεί – στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 09:23)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης