Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας σε Handelsblatt: Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους για να βγούμε στις αγορές το 2018

Στουρνάρας σε Handelsblatt: Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους για να βγούμε στις αγορές το 2018
Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να επιστρέψει στις αγορές το 2018 αλλά και χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρνας.
"Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμο χρέος και πιο ρεαλιστικές φορολογικές απαιτήσεις μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων στην Ελλάδα κατά 20 χρόνια, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Αυτό θα δώσει στο πρόγραμμα μεγαλύτερη αξιοπιστία» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήμα ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Η Αθήνα έχει μετατρέψει το έλλειμμά της σε πλεόνασμα και έχει βελτιώσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα.
«Η επιστροφή στο φυσιολογικό, δεν είναι πολύ μακριά,» είπε ο κ Στουρνάρας.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να απαντήσει στο γιατί ο Wolfgang Schaueble δεν θέλει να συζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα απαντώντας ότι «είναι πιο σωστό αυτή η ερώτηση να απευθυνθεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών».
Παρ' όλα αυτά, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει την αντίθεσή του με την άποψη του Schaueble ότι μια ελάφρυνση χρέους εδώ και τώρα θα αποθάρρυνε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα.
«Όχι, αυτό είναι μια ακραία ερμηνεία του λεγόμενου ηθικού κινδύνου.
Στο τέλος, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ο προσδιορισμός όλων των μέτρων - βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων.
Βάσει της συμφωνίας τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
Η εξειδίκευση είναι αναγκαία τώρα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί οι αγορές χρειάζονται διαύγεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους πριν την πλήρη έξοδο της Ελλάδας σε αυτές (σ.σ. στις αγορές) και δεύτερον γιατί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ χρειάζονται αυτή την πληροφορία προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους» συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης