Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλεση κατευθύνσεις για το νέο πλαισίου λειτουργίας των χρηματιστηρίων ηλεκτρισμού

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλεση κατευθύνσεις για το νέο πλαισίου λειτουργίας των χρηματιστηρίων ηλεκτρισμού
Έως τις 19 Δεκεμβρίου η δημόσία διαβούλεση των «Κατευθυντηρίων Γραμμών» 
Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχέδιο των «Κατευθυντηρίων Γραμμών» βάσει των οποίων θα πρέπει να καταρτιστεί το αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο (target model).
Πρόκειται για μια σειρά νέων κωδίκων που θα πρέπει να εκπονηθούν από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ προκειμένου η νέα μορφή της αγοράς να καταστεί λειτουργική και να εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Έτσι, η ΡΑΕ δίνει τις βασικές κατευθύνσεις λειτουργίας των νέων Αγορών και οι οποίες θα εξειδικευτούν περαιτέρω από τους Διαχειριστές υπό την μορφή εισηγήσεων για την θέσπιση των Κωδίκων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ σημειώνεται ότι με τον ν. 4425/2016, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεσπίστηκαν οι βασικοί άξονες για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα θεσπίσθηκαν νέες Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας (η Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Αγορά Επόμενης Ημέρας, η Ενδοημερήσια Αγορά και η Αγορά Εξισορρόπησης), και ορίστηκαν οι Διαχειριστές των Αγορών αυτών καθώς και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους.
Οι νέες Αγορές θα λειτουργήσουν με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται Κώδικες των Αγορών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου τους επιμέρους 14 του ν. 4425/2016.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο νόμος παραμένει σε επίπεδο γενικών κατευθύνσεων και δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής των επιμέρους Αγορών, και προκειμένου για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα της Αγοράς, απαιτείται ο καθορισμός των βασικών αρχών και παραμέτρων που θα ακολουθηθούν από τους αρμόδιους Διαχειριστές κατά το σχεδιασμό των Αγορών και την κατάρτιση των Κωδίκων.
Για το σκοπό αυτό η ΡΑΕ διοργάνωσε σχετικές συναντήσεις και απέστειλε επιστολές στους αρμόδιους φορείς ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΛΑΓΗΕ Α.Ε., με τις οποίες τους ζήτησε την υποβολή εισηγήσεων σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού των Αγορών και την υλοποίηση των υποδομών για τη λειτουργία των Αγορών, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινή μελέτη ΡΑΕ- ΑΔΜΗΕ – ΛΑΓΗΕ, η οποία είχε εκπονηθεί στο παρελθόν προς το σκοπό της αναδιοργάνωσης της ελληνικής αγοράς, καθώς και τα αποτελέσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.
Βάσει των ανωτέρω μελετών και αποτελεσμάτων και σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4425/2016, κατά την οποία «…2. Με απόφαση της ΡΑΕ μπορεί να εκδίδονται οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους αρμόδιους Διαχειριστές για την κατάρτιση των Κωδίκων.», η ΡΑΕ προέβη στην κατάρτιση σχεδίου «Κατευθυντηρίων Γραμμών» με τις οποίες παρέχονται οι βασικές κατευθύνσεις λειτουργίας των νέων Αγορών και οι οποίες θα εξειδικευτούν περαιτέρω από τους Διαχειριστές υπό την μορφή εισηγήσεων για την θέσπιση των Κωδίκων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή λειτουργία του νέου μοντέλου της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Κατευθυντήριων Γραμμών για τη κατάρτιση των Κωδίκων των Αγορών, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με στόχο την άμεση και ευχερή μετάβαση στο νέο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη σταδιακή υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά το μεταβατικό στάδιο.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση elecodes-market@rae.gr.
Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης