Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποφάσεις του Eurogroup

Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποφάσεις του Eurogroup
Για προοπτική εξόδου της οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης κάνουν λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι
Περισσεύουν τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του να δηλώνουν ικανοποιημένοι, σημειώνοντας πως «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία».
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή εξηγούσε πως η απομείωση κατά 45 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, με σταθεροποίηση των επιτοκίων στο 1,5%, δίνουν θετική προοπτική στην ελληνική οικονομία, η οποία για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών αποκτά προοπτική εξόδου από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.
Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα πως το οικονομικό επιτελείο και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές, παρά τις αξιώσεις του ΔΝΤ και κάποιων πλευρών στα ζητήματα, όπως τα εργασιακά, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η επιβολή νέων μέτρων για το 2019 και το 2020.
Πάντως, η ίδια υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωνε πως η προσπάθεια συνεχίζεται, χωρίς, μάλιστα, να μπορεί να αποκλείσει τη διεξαγωγή ενός νέου, έκτακτου Eurogroup στις 19 ή 20 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, λίγη ώρα μέτα το πέρας του κρίσιμου Eurogroup, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού γινόταν ειδική αναφορά στο γεγονός ότι, με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα».
Στην ίδια ανακοίνωση, το Μέγαρο Μαξίμου καλούσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη
- Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος».
Πάντως, με βάση το ανακοινωθέν του Eurogroup, είναι απολύτως σαφές ότι οι δανειστές ζητούν να εξασφαλίζεται μέσω συγκεκριμένου μηχανισμού, αλλά και δομικών μέτρων η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως αυτό ορίζεται στη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Η συγκεκριμένη διατύπωση στην ουσία δεν αποκλείει τη συνέχιση του δημοσιονομικού μηχανισμού περικοπής δαπανών, γνωστότερος ως «κόφτης», ή την επιβολή νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον κριθεί απαραίτητο και, μάλιστα, σε μελλοντικό χρόνο που η θητεία της παρούσας κυβέρνησης θα έχει λήξει (τετραετία). 
 
Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης