Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Παραμένει το χάσμα ΕΕ με ΔΝΤ - Διαγράφηκε φράση από το προσχέδιο της ανακοίνωσης

FT: Παραμένει το χάσμα ΕΕ με ΔΝΤ - Διαγράφηκε φράση από το προσχέδιο της ανακοίνωσης
Σε δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «κλειδί» για το μέλλον του ίδιου του προγράμματος
Το χάσμα μεταξύ ευρωζώνης και του ΔΝΤ σχετικά με την ελληνική διάσωση σχολιάζουν οι Financial Times με αφορμή τις χθεσινές (5/12/2016) του Eurogroup.
«Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε αντιπαράθεση, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να λάβει μέρος στη διάσωση των 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ουσιαστικά διακόπηκαν τη Δευτέρα (σσ: 5/12/2016), με την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πρόγραμμα να είναι μικρή, παρά την έγκριση μιας δέσμης βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup» επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem αναγνώρισε -μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες- ότι έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος του να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως το τέλος του 2016, λέγοντας «δεν πιστεύω πως είναι δυνατό. Οι συνομιλίες θα μας πάνε στο επόμενο έτος».

Κλειδί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» ώστε τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδία να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.
«Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου μπορεί να είναι ''κλειδί'' για το μέλλον του ίδιου του προγράμματος, δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια έχουν λόγο στην έγκριση των εκταμιεύσεων των δόσεων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι συζητήσεις διακόπηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άλλους τομείς, που προβλέπονται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το 2015, επιτρέπουν στη χώρα να έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που υποτίθεται ότι θα πιάσει το 2018.
«Το ΔΝΤ έχει επιμείνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, προκειμένου να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο» επισημαίνουν οι Financial Times.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, το Ταμείο φέρεται να έχει απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη να μειώσει τον στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους.
«Αν η ευρωζώνη δεν είναι προετοιμασμένη να το κάνει αυτό, έχει προειδοποιήσει το Ταμείο, το μόνο και λιγότερο επιθυμητό μονοπάτι για να γίνει το πρόγραμμα αξιόπιστο είναι η εφαρμογή περαιτέρω φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων» τονίζουν οι F.T..
Ωστόσο, οι υπουργοί της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτή την ανάλυση ως υπερβολικά απαισιόδοξη.

Η στάση του Βερολίνου για περαιτέρω μέτρα σχετικά με το χρέος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, διπλωμάτες ανέφεραν ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, βαρυσήμαντοι υπουργοί όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble επέμειναν ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, το 2018.
Ωστόσο, αξιωματούχος του ΔΝΤ, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι το Ταμείο «θέλει σαφήνεια» σε αυτό το σημείο, για να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν βγαίνει το πρόγραμμα.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους υπουργούς ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο βαθιές συζητήσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και λεπτομέρειες σχετικά με τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.
«Είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία, δεν έγινε κάποια υπέρβαση σήμερα», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «τα κράτη-μέλη ήταν ξεκάθαρα ότι συνεχίζουν να θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η φράση που διαγράφηκε από το προσχέδιο της ανακοίνωσης

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων κατά τη συνεδρίαση ήταν -σύμφωνα με τους Financial Times- η διαγραφή από το προσχέδιο της ανακοίνωσης μιας φράσης σχετικά με την Ελλάδα, όπου αναφερόταν ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.
«Υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

(Πρώτη Ενημέρωση: 11:26, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης