Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross: Οι 8 τρόποι με τους οποίους οι Κεντρικές Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια κρίση χρέους

Gross: Οι 8 τρόποι με τους οποίους οι Κεντρικές Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια κρίση χρέους
Ο επικεφαλής της Janus Global Unconstrained Bond εκφράζει και τις έντονες επιφυλάξεις του για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πολιτικές του Donald Trump
Τους οκτώ (8) τρόπους με τους οποίους οι υπεύθυνοι για την νομισματική πολιτική θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν μία μελλοντική, μακροπρόθεσμη παγκόσμια κρίση χρέους παραθέτει ο γνωστός μεγαλοπενδυτής, Bill Gross.
Στη σχετική επιστολή του προς το επενδυτικό κοινό, ο επικεφαλής της Janus Global Unconstrained Bond προειδοποιεί για τους μελλοντικούς κινδύνους, ενώ εκφράζει και τις έντονες επιφυλάξεις του για τον αντίκτυπο που θα έχουν σε μακροπρόθεσμο ορίζονται οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump.
Αναλυτικότερα, οι Κεντρικές Τράπεζες και οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν μία μακροπρόθεσμη κρίση χρέους με τους παρακάτω τρόπους:

1. Όπως στην Ιαπωνία και την Ευρωζώνη, οι κεντρικές Τράπεζες θα αγοράσουν αυξημένες ποσότητες δημόσιου χρέους και μετέπειτα θα παρατείνουν τη διάρκεια ωρίμανσης των εν λόγω ομολόγων.
Μάλιστα, κάποιες ενδέχεται να… χαρίσουν και το χρέος.

2. Θα κρατήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να αυξήσουν τις τιμές των ομολόγων και να διασώσουν τις επιχειρήσεις – «ζόμπι».

3. Θα μιλήσουν για «προσαρμογή στην κανονικότητα» για να διατηρήσουν όσο απότομη γίνεται την καμπύλη αποδόσεων, προκειμένου να βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

4. Θα διαμορφώσουν κατάλληλα τους κανόνες ώστε σαν επιτρέψουν τη δυνητική πτώχευση σε υπό διάλυση ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

5. Θα υποβαθμίσουν ή δε θα αναφερθούν ποτέ στα χαμηλά επιτόκια που ισχύουν για τους καταθέτες, τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα «θα λυθεί από την αγορά».

6. Θα δώσουν έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική, ως αντιδιαστολή στη νομισματική, χωρίς όμως να αναφέρουν ποτέ τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς από τις αυξημένες δαπάνες.

7. Θα προωθήσουν τον καπιταλισμό.
Τα επιτόκια κοντά στο μηδέν στρεβλώνουν τις αγορές και τελικά διαφθείρουν ακόμα περισσότερο τον καπιταλισμό.

8. Θα παραιτηθούν π.χ. από τη Fed ή το Κογκρέσο και θα ισχυριστούν ότι τώρα εναπόκειται στους νεότερους («Millenials»).
Αν πρόκειται για ενεργούς διαχειριστές επενδύσεων, θα καταπολεμήσουν την εν εξελίξει τάση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) με χαμηλές προμήθειες και των αμοιβαίων κεφαλαίων που ακολουθούν δείκτες (index funds).

Σχετικά με τις αναφορές που γίνονται στην επιστολή του κ. Gross για τους... φυλακισμένους, παρατίθενται ο αριθμός τους στις χώρες του ΟΟΣΑ:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης