Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trichet (πρώην πρόεδρος ΕΚΤ): Η ευρωζώνη θα ξεπεράσει την πολιτική κρίση - Τριγμοί από τον τραπεζικό τομέα

Trichet (πρώην πρόεδρος ΕΚΤ): Η ευρωζώνη θα ξεπεράσει την πολιτική κρίση - Τριγμοί από τον τραπεζικό τομέα
«Ενυπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος όχι μόνον εξ αιτίας του Brexit... αλλά βλέπουμε επίσης μια τάση... για την επιδίωξη εκ νέου μερκαντιλιστικών πολιτικών, που δεν θα είναι κάτι καλό για την παγκόσμια ευημερία»
Η ευρωζώνη θα επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή, όμως ο τραπεζικός της τομέας εμπνέει ανησυχία, όπως επεσήμανε σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε, ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει άθικτη και αρραγής παρά τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όμως οι διαφορές των τραπεζικών συστημάτων των χωρών-μελών της δημιουργούν τον κίνδυνο κατακερματισμού των ευρωπαϊκών αγορών.
Σύμφωνα με τον Trichet - που ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ μεταξύ 2003 και 2011, έχοντας προλάβει τη διεθνή χρηματο-οικονομική κρίση και το ξεκίνημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης - οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία το 2017 δεν αναμένεται να καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στη λαϊκή υποστήριξη υπέρ της νομισματικής ένωσης.
«Η προσαρμοστικότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι υπο-εκτιμημένη», όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, για να υπενθυμίσει, ότι η χειρότερη χρηματο-οικονομική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν οδήγησε στην αμφισβήτηση του ευρώ ως νομίσματος, ούτε της ίδιας της ιδέας της ευρωζώνης.
Ο Trichet εκτίμησε ως θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη την ήττα του ακροδεξιού υποψηφίου προέδρου της Αυστρίας Norbert Hofer, κρίνοντας, ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία δεν θα επηρεάσει την «ισχυρή υποστήριξη» υπέρ της ευρωζώνης στη χώρα.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ χαρακτήρισε «απεχθή» την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. (Brexit) στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, προσθέτοντας πως διακρίνει ανησυχητικά σημάδια, ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης υιοθετούν μια περισσότερο εθνικιστική προσέγγιση των τραπεζικών τους τομέων.
Για τον ίδιο, ενδεχόμενη επανεθνικοποίηση των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών στην ευρωζώνη, θα προκαλέσει τον κατακερματισμό της.
«Ενυπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος όχι μόνον εξ αιτίας του Brexit... αλλά βλέπουμε επίσης μια τάση... για την επιδίωξη εκ νέου μερκαντιλιστικών πολιτικών, που δεν θα είναι κάτι καλό για την παγκόσμια ευημερία», κατέληξε ο Trichet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης