Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: «Το ΔΝΤ να πιέσει για μειωμένα πλεονάσματα και όχι για νέα μέτρα» - Η «κίνηση» Τσίπρα στη Βουλή

Μαξίμου: «Το ΔΝΤ να πιέσει για μειωμένα πλεονάσματα και όχι για νέα μέτρα» - Η «κίνηση» Τσίπρα στη Βουλή
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το Ταμείο αποτελεί το βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, ενώ και το Βερολίνο πριμοδοτεί τη σκληρή στάση του ΔΝΤ
Επανέρχεται και σήμερα η κυβέρνηση στο ζήτημα των πιέσεων που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιβολή νέων μέτρων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέσει για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και όχι την Ελλάδα για τη λήψη νέων μέτρων».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το Ταμείο αποτελεί το βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, ενώ και το Βερολίνο πριμοδοτεί τη σκληρή στάση του ΔΝΤ.
Μάλιστα, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν σε συγκρουσιακό κλίμα, για το ζήτημα της επιβολής νέων μέτρων και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, την επιβολή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και για μετά το 2020, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών, καθώς δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας Αθήνας και δανειστών.
Επιπλέον, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος με μία ακόμα ανάρτησή του, καλεί τη ΝΔ να απαντήσει εάν «είναι «ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Μέσα σε αυτό το πνεύμα, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού, θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ζητώντας να συνταχθούν σε μία «εθνική κόκκινη γραμμή», απέναντι στους δανειστές.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ξεκάθαρη θέση από τους υπόλοιπους αρχηγούς, για το αν συμφωνούν ή όχι με:
- την επιβολή νέων μέτρων
- την ενεργοποίηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, γνωστού και ως «κόφτη»
- τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% για αρκετά χρόνια αλλά και
- τα εργασιακά, με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Στην ουσία ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι όποιος συντάσσεται με τις παράλογες απαιτήσεις μερίδας των δανειστών, είναι εκείνος που υποστηρίζει την επιβολή και τέταρτου μνημονίου.

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης