Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία και Κίνα πραγματοποίησαν το πρώτο «swap» τουρκικής λίρας – γουάν

Τουρκία και Κίνα πραγματοποίησαν το πρώτο «swap» τουρκικής λίρας – γουάν
Η αξία του ανήλθε στα 450 εκατ. τουρκικές λίρες και πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου
Στην υλοποίηση του πρώτου swap μεταξύ της τουρκικής λίρας και του γουάν προχώρησαν στις 30 Νοεμβρίου 2016 η Τουρκία και η Κίνα, αποσκοπώντας στον περιορισμό της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο.
Η αξία του συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού προϊόντος ανήλθε στα 450 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 132,4 εκατ. δολάρια).
Σύμφωνα με οικονομολόγους, το swap θα προωθήσει το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες και παράλληλα θα βοηθήσει στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής τους σταθερότητας.
Αξίζει να αναφερθεί πως η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είχε αναφέρει πως η χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα στο εθνικό της νόμισμα και όχι σε ξένο, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της τουρκικής λίρας και ταυτόχρονα να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 6% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το Νοέμβριο.
Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προτρέψει τους συμπατριώτες τους να αγοράσουν τουρκικές λίρες για να ανακοπεί η πτώση του τουρκικού νομίσματος.
Σε ότι αφορά στη Κίνα, επισημαίνεται πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει πραγματοποιήσει ανάλογα swaps με περισσότερες από 30 κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για την προώθηση της χρήσης του γουάν ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά και για να τονώσει το διμερές εμπόριο.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας με διμερή όγκο συναλλαγών που άγγιξε πέρυσι το ποσό των 28 δις δολαρίων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης