Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΛΑΕ: Απαράδεκτη την πρόταση για «εξαγωγή» σκουπιδιών από την Αττική σε άλλες περιοχές

ΛΑΕ: Απαράδεκτη την πρόταση για «εξαγωγή» σκουπιδιών από την Αττική σε άλλες περιοχές
«Η ΛΑΕ εκφράζει την καθολική αντίθεσή της, καταγγέλλει τη συγκεκριμένη μεθόδευση»
Κατά της Περιφέρειας Αττικής στρέφει αυτή τη φορά τα «πυρά» της η Λαϊκή Ενότητα, με αφορμή την έγκριση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) από τη Διοίκησή της.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με πρόσχημα την διαμαρτυρία των εκπροσώπων των φορέων της Δ. και Α. Αττικής που διέκοψαν την συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, χωρίς συζήτηση και «δια βοής», «ενέκριναν» το ΠΕΣΔΑ!
«Η ΛΑΕ εκφράζει την καθολική αντίθεσή της, καταγγέλλει τη συγκεκριμένη μεθόδευση και -για μια ακόμη φορά- καλεί τους περιφερειακούς συμβούλους να συνταχθούν με τα κινήματα, τους κατοίκους της Αττικής και τους εργαζόμενους.
Να απορρίψουν το συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ που εντείνει τα αδιέξοδα και υπηρετώντας την κεντρική κυβερνητική επιλογή οδηγεί τη διαχείριση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Ο νέος ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε, υιοθετεί στην ουσία τον συγκεντρωτισμό που γνωρίσαμε μέχρι τώρα, αφού συνεχίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ, Αποτεφρωτήρας κ.λπ.) που έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές ως περιβαλλοντικό έγκλημα, χωρίς στην ουσία καμία δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο της.
Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν πρόκειται να επιτύχει τους "στόχους"», διαμηνύει το κόμμα, συμπληρώνοντας:
«Το τοπίο είναι "ναρκοθετημένο" από την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε στο μοντέλο που η κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα, ήδη υλοποιούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ΣΔΙΤ, ή άλλα μοντέλα ιδιωτικοποίησης (όπως την υιοθέτηση των προτάσεων της Ελληνογερμανικής συνέλευσης του Φούχτελ) και τα εργοστάσια καύσης, όπως άλλωστε διακήρυξαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.
Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση για "εξαγωγή" σκουπιδιών από την Αττική σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.
Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια διαχείριση -στο σύνολο των απορριμμάτων- με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων και των πολιτών και την ενίσχυση της εναλλακτικής διαχείρισης (πρόληψη, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ.), παράλληλα με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση της αντίστοιχης χρηματοδότησης.
- Την υλοποίηση του αποκεντρωμένου συστήματος στην Αττική με την ισοκατανομή της διαχείρισης, με προσδιορισμό των χωρικών ενοτήτων εντός των οποίων θα χωροθετηθούν οι ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας) και ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής).
- Την αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, μετά από διαβούλευση και την αξιολόγηση τους καθώς και την ενθάρρυνση των συμπράξεων μεταξύ των όμορων Δήμων.
- Την σαφή απαγόρευση δημιουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων.
- Την κατάργηση των ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα.
- Την αποτροπή για υλοποίηση οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης είτε από την κυβέρνηση είτε από την Περιφέρεια.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί για να καταργηθεί στην πράξη ο νέος αναποτελεσματικός και αδιέξοδος ΠΕΣΔΑ.
Ο δρόμος, ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για τα συμφέροντα του λαού!».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης