Κομισιόν: Αποκατάσταση της ομαλότητας η απόφαση για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

Κομισιόν: Αποκατάσταση της ομαλότητας η απόφαση για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα
Νωρίτερα, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε ότι «μόνο υπό από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών
Θετικά αποτιμούν στις Βρυξέλλες τη σημερινή της Κομισιόν να συστήσει στα άλλα κράτη – μέλη του μπλοκ την επιστροφή στην ελληνική επικράτεια, όσων προσφύγων από την ερχόμενη «άνοιξη και μετά θα εισέρχονται παρατύπως στον χώρο Σένγκεν (από τον ερχόμενο Μάρτιο και μετά) διερχόμενοι την Ελλάδα».
Όπως ανέφεραν μάλιστα υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η απόφαση αποτελεί «αποκατάσταση της ομαλότητας»…
Οι εν λόγω επιστροφές έχουν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια δεδομένου ότι με βάση τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης η Ελλάδα δεν είχε επί της ουσίας κράτος Δικαίου σε ότι αφορά το σύστημα παροχής ασύλου και συνεπώς δεν ήταν επιτρεπτή, από ανθρωπιστική άποψη η προβλεπόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών από τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Μάλιστα, όπως ανέφερε κοινοτικός παράγοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες στο πρακτορείο, με τη σημερινή της σύσταση η Κομισιόν αναγνωρίζει κατά βάση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου και συνεπώς δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ήταν υποχρεωμένα να αποφεύγουν τις επιστροφές στην Ελλάδα.
Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η κατά τα άλλα θετική εξέλιξη ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μια αρνητική εξέλιξη, δηλαδή τη μεγέθυνση του άχθους που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών απαντούν κατηγορηματικά όχι.
Και αυτό, όπως ισχυρίζονται, για πολλούς λόγους:
Κατ' άρδην διότι εκτιμούν ότι ως την ερχόμενη άνοιξη θα έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα.
Σήμερα εκτιμούν πως κατά μέσο όρο εισέρχονται (δηλαδή καταγράφονται) στην Ελλάδα περί τις 2500 μετανάστες μηνιαίως και μετεγκαθίστανται (προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) περί τους 1000.
Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ως την ερχόμενη άνοιξη οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η σχέση αυτή θα έχει αντιστραφεί, δηλαδή θα μετεγκαθίστανται περισσότεροι από τους εισερχόμενους.
Πέραν όμως αυτής της εξέλιξης στη σημερινή σύσταση της Επιτροπής καθίσταται σαφές ότι αφ ενός μεν θα έχει και η Ελλάδα τον δικό της λόγο στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο έδαφός της, αφ ετέρου δε ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της προσφυγικής κρίσης οι επιστροφές θα διακόπτονται.
Συν τοις άλλοις επισημαίνουν ότι οι επαναπροωθήσεις θα γίνουν σταδιακά και προοδευτικά και ότι προς τον σκοπό αυτό η Επιτροπή αναφέρει στη σημερινή σύστασή της ότι «κατά την επανέναρξη των μεταφορών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες μεταναστευτικές πιέσεις και ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής, τη μεταχείριση των ευάλωτων αιτούντων άσυλο και την ταχύτητα με την οποία καταχωρίζονται, υποβάλλονται και εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου».
Τέλος κατά τους ιθύνοντες των Βρυξελλών για να καταστεί εφικτή η επαναπροώθηση από την ερχόμενη άνοιξη και μετά παράτυπων προσφύγων και μεταναστών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως οι χώρες αυτές να έχουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, κάτι που αναφέρεται ρητώς στη σημερινή σύσταση της Επιτροπής.
Νωρίτερα, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε ότι «μόνο υπό από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόταση της Κομισιόν για ξεπάγωμα του Συνθήκης του Δουβλίνου.
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η πρόταση της Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη για τη σταδιακή αποκατάσταση από τον Μάρτιο του 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του Δουβλίνου, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει η Ελλάδα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος.
«Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο προς την Ελλάδα δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων, όσο και εκείνων που ζητούν άσυλο», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι η σύσταση της Επιτροπής προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση του Δουβλίνου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όσοι μετανάστες θα βρεθούν σε άλλα κράτη-μέλη πριν τις 15 Μαρτίου δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.
Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η σύσταση της Επιτροπής δεν έχει αναδρομική ισχύ και ακόμα κι αν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών και υπό προϋποθέσεις.
«Θα αφορά στην πραγματικότητα μόνο σε ένα μικρό αριθμό ατόμων γιατί οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις», είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS