Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Λάδι στη φωτιά» της διαπραγμάτευσης ρίχνουν οι εξαγγελίες Τσίπρα - Πληροφορίες για άγνοια των δανειστών

«Λάδι στη φωτιά» της διαπραγμάτευσης ρίχνουν οι εξαγγελίες Τσίπρα - Πληροφορίες για άγνοια των δανειστών
Αναμένονται οι αντιδράσεις των δανειστών στις εξαγγελίες Τσίπρα
Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών αναμένεται να πυροδοτήσει το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο κατευθύνει μέρος του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστέλλει το μέτρο της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο δεν έχουν λάβει το πράσινο φως για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες από τους δανειστές, με καλά πληροφορημένες πηγές, από την Ουάσινγκτον και την Κομισιόν, να εμφανίζονται πως δε γνώριζαν κάτι.
Και ενώ τα μέτωπα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης παραμένουν ανοιχτά στα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, της επιβολής νέων μέτρων, των αλλαγών στα εργασιακά, το Μέγαρο Μαξίμου με την κίνηση παροχών φαίνεται πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κληθεί να απαντήσει για το πώς καθόρισε το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την οριστική εικόνα του ύψους του πλεονάσματος να ανακοινώνεται τον Μάρτιο του 2017, και αυτό γιατί το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι μόνον το 30% του πλεονάσματος μπορεί να κατευθυνθεί σε μέτρα κοινωνικού ή άλλου χαρακτήρα, με τα επίσημα στοιχεία για το πόσο είναι το πλεόνασμα, άρα και το πόσο είναι το 30% να μην είναι γνωστά τώρα.
Αλλά και το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αν δεν έχει το «πράσινο φως» από τους εταίρους και πιστωτές, αποτελεί μονομερή ενέργεια.
Εν τω μεταξύ, η ποσόστωση, βάσει της οποίας θα διανεμηθεί μέρους του πλεονάσματος, δηλαδή το πώς θα διαμορφωθεί η κλίμακα μεταξύ των χαμηλοσυνταξιούχων, αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και εντάσεις.
Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει 400 ευρώ, θα πάρει ένα αρκετά σημαντικό ποσό, όπως είπε ο πρωθυπουργός ενδεχομένως και μεγαλύτερο από την ίδια τη σύνταξη, την ίδια ώρα, όμως, η επόμενη κλίμακα, που θα είναι από 401 ευρώ και πάνω, για μόλις 1 ευρώ, θα πάρει πολύ λιγότερα.
Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να βρει τις ασφαλιστικές δικλείδες, για τον τρόπο που θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αδικίας.
Τέλος, αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες, ποια θα είναι η αντίδραση των δανειστών στις εξαγγελίες Τσίπρα και αν οι επαφές και οι πρωτοβουλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός, με ξένους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα του ανοίξουν τον διάδρομο, για να πάρει η κυβέρνηση την περιβόητη πολιτική λύση, που ζητά για να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης