Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το μεγαλύτερο «τεστ» για τον Donald Trump

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το μεγαλύτερο «τεστ» για τον Donald Trump
Σύγκρουση με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία ή συνέχιση της ίδιας πολιτικής και ολομέτωπη επίθεση κατά του Vladimir Putin;
Μέχρι πρότινος ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταφέρει να βάλει ένα «στοπ» στα όποια εμπόδια εμφανίστηκαν μπροστά του…
Ο Donald Trump, πριν καν αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του στο Λευκό Οίκο (κάτι που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου…) φαίνεται πλέον αρκετά ισχυρός ώστε να δαμάσει όποια δυσκολία παρουσιαστεί στο μέλλον.
Ωστόσο, ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο αλλά ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει με το επί 10ετίες αντίπαλο δέος, τη Ρωσία.
Πριν δύο ημέρες, στις 7 Δεκεμβρίου, πήρε μία μικρή γεύση από τις προθέσεις των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ σχετικά με την «αρκούδα», οι οποίες δεν άλλαξαν παρά την εκλογή του, φαινομενικά, πιο φιλικού στη Μόσχα κ. Trump.
Όπως δήλωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, οι οικονομικές κυρώσεις (τις είχε κινήσει ο Barack Obama…) κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία το 2014 πρέπει να συνεχιστούν, καθώς «δεν έχει επιτευχθεί η κατάλληλη πρόοδος (από πλευράς Μόσχα) σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική Συμφωνία του Μινσκ» για την περιοχή.
Να σημειωθεί ωστόσο πως η κωλυσιεργία στην όλη διαδικασία οφείλεται και στην ακροδεξιά ουκρανική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται μάλιστα από την Ε.Ε.
Η ίδια η Μόσχα δεν έχει εκφράσει ανοικτά κάποια αντίρρηση για ολοκλήρωση των διαδικασιών και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας.
Προεκλογικά, ο Ρεπουμπλικάνος είχε ταχθεί ουκ ολίγες φορές υπέρ μίας νέας, πιο ήπιας σχέσης της Ουάσινγκτον με τη Ρωσία, κάτι που εμπεριέχει και περιορισμό ή κατάργηση των κυρώσεων από τη Δύση.
Τα παραπάνω μαρτυρούν και οι επαφές που είχε τηλεφωνικά με την 8η Νοεμβρίου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin.
Την ίδια στιγμή, αν και μετά τη νίκη του «μάζεψε» τις δηλώσεις του, είχε εξαπολύσει «πυρά» εναντίον του ΝΑΤΟ όχι μόνο για τις στρατηγικές του, αλλά και για το ότι οι Η.Π.Α. συνδράμουν μεγάλα ποσά «με τις υπόλοιπες χώρες να απολαμβάνουν την προστασία της Ουάσιγκτον».
«Όποια χώρα θέλει να την προστατεύουμε, να πληρώνει», είχε πει χαρακτηριστικά.
Ένα «τρελό» και ταυτόχρονα λογικό σενάριο μελλοντικά θα ήταν η επιβολή κυρώσεων σε… Γερμανία και ΝΑΤΟ από τις υπόλοιπες χώρες, ως απόρροια για τη μη συμμόρφωση στη Συμφωνία του Μινσκ από την ουκρανική κυβέρνηση, την οποία και υποστηρίζουν.
Με πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας θα έπρεπε και η Ουάσινγκτον για τον ίδιο λόγο να φορτωθεί με κυρώσεις, λόγω και του «ενεργού» ρόλου της στην αλλαγή της ουκρανικής ηγεσίας το 2014.
Θα δοκιμάσει κάτι τέτοιο ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος;
Πλέον, ο Donald Trump πρέπει να διαλέξει:
Σύγκρουση με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και καλύτερες διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία ή συνέχιση της ίδιας πολιτικής και ολομέτωπη επίθεση κατά του Vladimir Putin;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης