Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το χαρτί της "πολιτικής σταθερότητας" παίζει ο πρωθυπουργός - Ζητά πολιτική συμφωνία στην αξιολόγηση

Το χαρτί της
Oι διαφωνίες τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την Αθήνα σε μια σειρά από ζητήματα δεν μπορούν να γεφυρωθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων
Με το κουαρτέτο των θεσμών να φθάνει στην Αθήνα την Τρίτη και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης να επανακινούν, ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στοχεύοντας στην «πολιτική λύση».
Άλλωστε όλα δείχνουν ότι οι διαφωνίες τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την Αθήνα σε μια σειρά από ζητήματα δεν μπορούν να γεφυρωθούν τουλάχιστο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Τα εργασιακά, και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια, εκτός του 2017 για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία, η επιβολή νέων μέτρων και η επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης γνωστού και ως «κόφτη» θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση αν όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με το μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά επίμονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα.
Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.
Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα μεταβεί την Παρασκευή (16/12) στο Βερολίνο όπου θα έχει γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ ενώ θα συναντήσει και τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Μια ημέρα νωρίτερα την Πέμπτη (15/12) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες θα συναντηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην Αθήνα, η στάση που θα κρατήσει ΔΝΤ ο τρόπος με τον οποίος θα κλείσει η αξιολόγηση και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα των πολιτικών επαφών του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες και θεσμικούς θα είναι και οι παράγοντες που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 617 εκατομμυρίων στους χαμηλοσυνταξιούχους που προέκυψε από την υπεραπόδοση των εσόδων δεν αρκεί για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα το οποίο αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως δημοσκοπήσεις.
Και μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και την συζήτηση για τον προϋπολογισμό να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.
Και αυτό γιατί αν επιμείνουν οι δανειστές και κυρίως ο Ταμείο και ο Βολφανγκ Σόιμπλε στις προτάσεις τους για νέα μέτρα λιτότητας και υψηλά πλεονάσματα για αρκετά ακόμα χρόνια αντίστοιχα, το «true story» του Αλέξη Τσίπρα καταρρέει και μαζί του συνολικά το κυβερνητικό «αφήγημα» για εξάντληση της τετραετίας και έξοδο της χώρα από την εποπτεία και την επιτήρηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός στις διεθνής επαφές και με στόχο πάντα το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να παίξει και το χαρτί της «πολιτικής σταθερότητας» και της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση υπό το πρίσμα των νέων απειλών του Ταγίπ Ερτογαν να «τινάξει» στον αέρα την Ευρωτουρκική συμφωνία ανοίγοντας τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, αλλά και την άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων και του ευρωσκεπτικισμού ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας.
Στόχος του, να πείσει τους ευρωπαίους συνομιλητές του να πιέσουν στην κατεύθυνση μίας άμεσης και χωρίς άσκοπές καθυστερήσεις «πολιτικής λύσης» για το κλείσιμο της αξιολόγησης με όρους και συνθήκες που δεν προκαλούν κραδασμούς στην ελληνική κυβέρνηση επιφέροντας πολίτική αστάθεια στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης