Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα – Οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να «αποδράσει»

WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα – Οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να «αποδράσει»
«Οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ – όχι όμως στην Ελλάδα – να αποδράσει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης»
Προς νέα κρίση οδεύει πλέον η Ελλάδα μετά από ένα χρόνο σχετικά ήρεμο, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως σχολιάζεται, το κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τους ανυποχώρητους δανειστές, με αποτέλεσμα οι αντοχές τους να μειώνονται.
Επίσης, ο αρθρογράφος σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση χάνει πλέον κάθε ελπίδα να κερδίσει σε ό,τι αφορά το χρέος, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι αξιωματούχοι της ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές, την ίδια στιγμή που τονίζουν πως θα επαναξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο 2016, αφού πρώτα πιέσουν τους πιστωτές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.
«Οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ – όχι όμως στην Ελλάδα – να αποδράσει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης που μαθηματικά έχει "ρίξει" όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από την αρχή της κρίσης, το 2009.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοι του, προσπαθεί να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους σε μια χώρα που είναι σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.
Ο αρθρογράφος επικεντρώνεται και στις συνέπειες που θα έχει μία νέα κρίση στην Ελλάδα για την Ε.Ε., σημειώνοντας πως θα αποτελέσει μία νέα πρόκληση για τη συνοχή του μπλοκ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο «δώρο» του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα μελετήσουν κατά πόσον οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της χώρας.
Στη συνέχεια εκτιμάται πως τυχόν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017 θα οδηγήσουν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα κυβέρνηση της «συντηρητικής» Νέας Δημοκρατίας, εκτιμούν αξιωματούχοι του κόμματος.
«Οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι οι πρόωρες εκλογές έχουν στόχο το να αποφευχθεί μία συντριβή του κόμματος»….
Καταλήγοντας, το άρθρο κάνει αναφορά στην προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκείμενου να συμμετάσχει το δεύτερο στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Όπως εκτιμά, οι παραπάνω, οι οποίοι διαφωνούν στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα, αν δεν συμφωνήσουν θα οδηγήσουν σε νέα επώδυνη λιτότητα την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να ανταποδώσουν τα ανάλογα.

Το σχετικό άρθρο της WSJ: 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης