Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Όταν το ΔΝΤ ήθελε, έκανε ευνοϊκότερες προβλέψεις - Τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει την απουσία του

Μαξίμου: Όταν το ΔΝΤ ήθελε, έκανε ευνοϊκότερες προβλέψεις - Τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει την απουσία του
Το Μέγαρο Μαξίμου «απαντά» στο άρθρο των Obstfeld και Thomsen σχετικά με την Ελλάδα
Και οι «κυβερνητικές πηγές» μπήκαν στο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας - Ευρώπης και ΔΝΤ με αφορμή το άρθρο των Obstfeld και Thomsen σε blog του ΔΝΤ.
«Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε.
Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του» αναφέρουν λοιπόν κυβερνητικές πηγές.



Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που ανέφεραν τα δυο στελέχη του ΔΝΤ είναι ψευδή.
«Δεν ισχύει ότι το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από την φορολογία, ούτε ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αντίθετα, οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 52% της Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 € που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μάλλον λοιπόν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι φοροαπαλλαγές και οι υψηλές συντάξεις» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.
«Θα περιμέναμε λοιπόν ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό το ΔΝΤ να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμη και αναληθή στοιχεία.
Οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις του» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.
«Το ΔΝΤ αυτοαναιρείται όταν λέει ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και ότι είναι υπέρ πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% μετά το 2018, αλλά είναι έτοιμο να δεχθεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας πως στο άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ θα απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης