Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η Τουρκία ας αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή να απομονωθεί εκτός Ε.Ε.

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η Τουρκία ας αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή να απομονωθεί εκτός Ε.Ε.
Σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, ο Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής
Xωρίς συμπεράσματα για τις Χώρες της Διεύρυνσης - συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας - ολοκληρώθηκε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Το θέμα της Τουρκίας δίχασε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με βασικό σημείο αντιπαράθεσης το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - που ζητούσε η Αυστρία - ή τη διατήρηση του διαλόγου με την Άγκυρα.
Ο Έλληνας υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε, ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία.
Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός Ε.Ε..
Ο Κοτζιάς ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα προβλήματα, που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου.
Εξάλλου, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, ο Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής. Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις παραγράφους που μιλούν για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και στην παράγραφο που αναφέρεται στη σημασία της «καλής γειτονίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης