Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος ΥΠΟΙΚ Ελλάδος: Αν μου ζητήσει συνάντηση ο Schaeuble ασφαλώς και θα πάω

Τσακαλώτος ΥΠΟΙΚ Ελλάδος: Αν μου ζητήσει συνάντηση ο Schaeuble ασφαλώς και θα πάω
Το τοπίο σχετικά με το πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκαθαρίσει μετά το «τετ α τετ» Τσίπρα - Μέρκελ αύριο Παρασκευή 16/12
Μπορεί η διαπραγμάτευση στο Χίλτον με τους δανειστές να συνεχίζεται με συνταξιοδοτικό, τα ενεργειακά και τις αγορές προϊόντων, όμως το ενδιαφέρον μετατίθεται στο Βερολίνο στο οποίο μεταβαίνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σύμφωνα με την επίσημη «ατζέντα» τον υπουργό θα συνοδέψει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που θα συμμετάσχει στο ίδιο συνέδριο και στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Το απόγευμα ο υπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» με θέμα «Ευρώπη και Ελλάδα στο σταυροδρόμι-Μπορεί το τέλος της λιτότητας να αποτρέψει την δεξιά στροφή;»
Βέβαια, αυτό που δεν υπάρχει στην επίσημη «ατζέντα» είναι το «ραντεβού» Τσακαλώτου - Σόιμπλε που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα γίνει. Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν χθες ότι δεν έχει καθοριστεί συνάντηση πλην όμως αν του ζητηθεί του Έλληνα υπουργού «ως ευγενής άνθρωπος θα πάει».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξαιτίας των αυξημένων δαπανών για κοινωνική προστασία που ανακοίνωσε η Αθήνα, οι δύο άνδρες έχουν πολλά να πουν…
Άλλωστε πίσω από την κίνηση του ESM είναι ο γερμανός υπουργός οικονομικών ο οποίος διέταξε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και συμπατριώτη του Κλάους Ρέγκλινγκ να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία αιφνιδιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση. Στο παιγνίδι μπήκε αμέσως και ο άλλος αυλικός του Βόλγκανγκ Σόϊμπλε ο Ολλανδός πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάϊσελμπλουμ…
Ο τελευταίος διέδωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα αποφάνθηκαν ότι οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών του Αιγαίου δεν είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της και χωρίς δεύτερες σκέψεις εμμένει στην απόφαση της για παροχές ύψους 617 εκατ. ευρώ από το παραπάνω πλεόνασμα του 2016 και όχι από αυτό του 2015 σύμφωνα με τα σενάρια που διακινήθηκαν αργά χθες βράδυ.
«Η ρύθμιση θα ψηφιστεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία. Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε μετά το πέρας τη συνάντησης με τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας προηγουμένως με τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.
Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορεί να καταγράφεται σύγκλιση ωστόσο απομένουν προς διευθέτηση αρκετά ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα που αφορούν την ρύθμιση, όπως είναι οι οφειλές που προέρχονται από ΦΠΑ και από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
Στόχος είναι να μπει στο μηχανισμό ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιχειρήσεων χωρίς όμως να υπάρξει απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Βέβαια αυτά είναι τα δευτερεύοντα θέματα της διαπραγμάτευσης διότι τα μεγάλα και τα πια «καυτά» όπως είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018 -2020 με τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ και φυσικά οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που αποτελούν και την «καρδιά» αυτής της αξιολόγησης παραμένουν ορθάνοικτα.
Το τοπίο σχετικά με το πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκαθαρίσει μετά το «τετ α τετ» Τσίπρα - Μέρκελ αύριο Παρασκευή 16/12

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης