Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Ταχύτερη «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της Fed - Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2017

Fitch: Ταχύτερη «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της Fed - Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2017
Η σταδιακή «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της Fed σε συνδυασμό με την παρατεταμένη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (ευρωζώνη) και της BoJ (Ιαπωνία), αναμένεται να παρατείνει την περίοδο συναλλαγματικής ισχύος του δολαρίου
Ένα ακόμα βήμα προς την «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, χαρακτήρισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την απόφασή της σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 να αυξήσει κατά 25 μ.β. τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος σε σχετική του ανακοίνωση, η σημερινή απόφαση της Fed προοιωνίζεται μια ταχύτερη «ομαλοποίηση» της νομισματικής της πολιτικής εντός του 2017 και του 2018, καθώς το μεταβαλλόμενο μακρο-οικονομικό και κυβερνητικό περιβάλλον σημαίνει πως θα είναι λιγότερο πιθανή μια αναβολή νέων επιτοκιακών αυξήσεων στο μέλλον.
Παρά τη διάμεση εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed ότι το 2017 θα αυξηθούν τρεις φορές (από 25 μ.β.) τα επιτόκιά της, ο Fitch συνεχίζει να εκτιμά ότι αυτά τελικά θα αυξηθούν δύο φορές στο ερχόμενο έτος.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι πλέον πάνω από 2% με βάση ορισμένους δείκτες, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιταχύνεται τους τελευταίους 18 μήνες και η άνοδος του μοναδιαίου κόστους εργασίας παραμένει σταθερά άνω του 2%.
Ο διεθνής οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2017 (2,2% από 2,0%) και το 2018 (2,3% από 2,2%).
Όπως επισημαίνει, η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της Fed το 2017 δεν δημιουργεί κίνδυνο στην οικονομική ανάπτυξη, με τα παρεμβατικά επιτόκια της κεντρικής τραπέζης των ΗΠΑ να παραμένουν χαμηλά εν σχέσει με τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού, με το κόστος δανεισμού κρατών να παραμένει χαμηλό.
Σύμφωνα με τον Fitch, αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για περιορισμό των αμερικανικών εισαγωγών από Μεξικό και Κίνα, τότε η επίδραση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στον πληθωρισμό θα ήταν μεγεθυμένη.
Η σταδιακή «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της Fed σε συνδυασμό με την παρατεταμένη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (ευρωζώνη) και της BoJ (Ιαπωνία), αναμένεται να παρατείνει την περίοδο συναλλαγματικής ισχύος του δολαρίου.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχετική συναλλαγματική αδυναμία των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, αναμένεται να συνεχίσουν και το 2017 να ασκούν πτωτικές πιέσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητος των κρατών αυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης