Αρνητική η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την Κύπρο στην μετά - Μνημονίου εποχή

Αρνητική η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την Κύπρο στην μετά - Μνημονίου εποχή
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την απογοήτευση του για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής να καταψηφίσει σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων 
Αρνητική ήταν η πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία, μετά την έξοδο της χώρας από το τούνελ της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.
Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, από την 56σέλιδη έκθεση απορρέει πως οι προσπάθειες της εγχώριας κυβέρνησης για εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «σωστές τις επισημάνσεις» της έκθεσης, ενώ τόνισε πως συμφωνεί με τη διαπίστωσή της πως η κυπριακή οικονομία βελτιώνεται και τις ξεκάθαρες υποδείξεις ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να συνεχιστούν.
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε όμως την απογοήτευση του για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής να καταψηφίσει σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τη δημόσια υπηρεσία.
Παρόλα αυτά, πιστεύει πως η απόρριψη δεν θα είναι οριστική και ότι ]θα βρεθεί τρόπος να γίνουν τα βήματα εκείνα τα οποία και η Κομισιόν ζητεί, αλλά κυρίως απαιτούν οι πολίτες».
Στην έκθεση καταγράφεται ο στόχος για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας μέχρι το τέλος του 2016, η οποία, όμως μπλοκαρίστηκε από τη Βουλή, καθώς και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής.
Επίσης, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι ο ρυθμός μείωσης δανείων και αναδιαρθρώσεων δανείων νοικοκυριών, παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό που καταγράφεται στα εταιρικά δάνεια.
Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναγνωρίσει πως ο τραπεζικός τομέας και ο Συνεργατισμός έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεων, επισημαίνοντας πως τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS