Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί στη συμφωνία για το προσφυγικό

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί στη συμφωνία για το προσφυγικό
«Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντά της»
Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Μιλώντας από τη Σλοβακία όπου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Robert Kalinak, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντά της», ενώ παρατήρησε ότι «υπάρχουν ορισμένες φωνές οι οποίες θέλουν να λένε ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα θαλάσσια σύνορά της».
«Η αιτίαση αυτή είναι εσφαλμένη.
Πρέπει να ξέρει κανείς τι σημαίνουν θαλάσσια σύνορα και να λάβει υπόψιν του επίσης και την ιδιομορφία των συνόρων μας με τη γείτονα Τουρκία.
Και εδώ ακριβώς εμείς διακηρύσσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να φυλάξουμε τα σύνορα αυτά τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ αλλά και θα εκπληρώσουμε και όλες τις υποχρεώσεις μας που έχουμε απέναντι στον άνθρωπο, γιατί ο πρόσφυγας είναι άνθρωπος και έχουμε υποχρεώσεις έναντι του Ανθρώπου με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Άρα, και θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας αλλά και θα σεβασθούμε το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», συμπλήρωσε.
Επίσης, ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει εάν δεν λήξει ο πόλεμος στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή γεγονός που σημαίνει ότι οφείλουμε να έχουμε στενή συνεργασία η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Επίσης, τόνισε ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τις αρχές της Αλληλεγγύης και υπενθύμισε ότι η Αλληλεγγύη είναι ένας βασικός κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
«Θυμίζω το 'Αρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, όπως θυμίζω επίσης σημαντικές αποφάσεις κορυφαίων οργάνων της ΕΕ, δηλαδή παραδείγματος χάριν, την απόφαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2015 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πρόταση Κανονισμού του 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ' εκτέλεση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2013.
Δηλαδή, η Αλληλεγγύη σημαίνει ότι όλοι δεσμευόμαστε κατά την διαχείριση του Προσφυγικού ζητήματος και ότι καθένας βεβαίως φέρει την ευθύνη η οποία του αναλογεί, ανάλογα με την έκταση του κράτους του και του πληθυσμού του», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας υποστήριξε ότι η προσφυγική κρίση είναι μία μείζονα κρίση, η οποία προϋποθέτει την εμπλοκή και την αλληλεγγύη, όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα και με κοινά εργαλεία:
«Αναζητούμε μία αποτελεσματική λύση στην προσφυγική κρίση, ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής της».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης το οποίο δεν θα βασίζεται μονάχα, στην καταβολή υψηλότερων χρηματικών ποσών για την αντιμετώπιση της κρίσης, ή στη χρήση μεγαλύτερης αστυνομικής βοήθειας.
Αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει και στην αναδιανομή, ανακατανομή των μεταναστών επί μίας διαφορετικής νομικής βάσης, με στόχο την αλλαγή του συστήματος, του πλαισίου μετεγκατάστασης που υπάρχει σήμερα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS