Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένα «ναι» για το κοινωνικό πακέτο και δύο «όχι» για πολιτική συμφωνία και αποχώρηση ΔΝΤ από τη Merkel - Οι επιλογές Μαξίμου

Ένα «ναι» για το κοινωνικό πακέτο και δύο «όχι» για πολιτική συμφωνία και αποχώρηση ΔΝΤ από τη Merkel - Οι επιλογές Μαξίμου
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κλείσει το συντομότερο δυνατό μια επώδυνη συμφωνία-αξιολόγηση
Με δύο όχι και ένα ναι αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από δείπνο εργασίας στην καγκελαρία με την Angela Merkel.
Παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος, με δήλωσή της ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είχε βάλει την ατζέντα των συζητήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως τα ζητήματα διαπραγμάτευσης θα πρέπει να λυθούν με τους θεσμούς, ο Αλέξης Τσίπρας τα έβαλε στο τραπέζι.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά εισέπραξε την άρνηση του Βερολίνου να πιέσει για πολιτική λύση, υπερβαίνοντας τα τεχνικά κλιμάκια, τους αριθμούς και κάνοντας τα «στραβά μάτια» στους στόχους του προγράμματος, και δεν ήταν μόνο αυτό το “nein”.
Το δεύτερο «όχι» που άκουσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος άκουσε με πολλή προσοχή όλα τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε με στοιχεία και αριθμούς, επιμένοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικό πρόσημο και οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες.
Όταν, όμως, η Angela Merkel άκουσε τον πρωθυπουργό να υπαινίσσεται πως το ΔΝΤ είναι εκείνο που κωλυσιεργεί, φάσκει και αντιφάσκει μεταξύ επιπλέον μέτρων και ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων και πως ίσως πίσω από αυτή του τη στάση κρύβεται η «επιθυμία» του να φύγει από το πρόγραμμα, η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να ξέρει κάτι παραπάνω.
Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές υποστήριζαν ότι η Angela Merkel τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας και πως το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή του, με ενεργό ρόλο, καθώς κάτι διαφορετικό θα προκαλούσε πρόβλημα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν συμβάλει οικονομικά στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Όσο, δε, για τη ρητορική ενάντια στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, και τις σαφείς αναφορές της ελληνικής πλευράς πως και αυτός φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εμπλοκή στο κλείσιμο της αξιολόγησης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Angela Merkel άκουσε προσεχτικά και δια της σιωπής της παρείχε κάλυψη στον υπουργό της.
Το Βερολίνο μετά και τη συνάντηση Τσίπρα-Merkel δε δείχνει να ξεκλειδώνει την πολιτική λύση, με την ελληνική πλευρά να εισπράττει τουλάχιστον ένα «καταρχάς ναι» και αυτό είναι για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως, εφόσον τα μέτρα που εξήγγειλε για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων δεν εκτροχιάζουν το πρόγραμμα και τους στόχους, ουδείς από τους θεσμούς θα θέσει θέμα και πως αν η ελληνική πλευρά το γνωρίζει με σαφήνεια, ουδείς αμφισβητεί τη δυνατότητα ενός κυρίαρχου κράτους να καθορίζει την πολιτική του, παρότι βρίσκεται σε πρόγραμμα επιτήρησης και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όσο για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, η Angela Merkel ήταν πολύ θετική, καθώς αναγνώρισε στον μέγιστο βαθμό την υπερπροσπάθεια των Ελλήνων στην αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι ίδιες, πάντως, πηγές ανέφεραν ότι στο σημείο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως για τη μη εφαρμογή ή την αναστολή συμφωνηθέντων καλό θα ήταν να ενημερώνονται οι θεσμοί για να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και καλλιεργείται κλίμα καχυποψίας που είναι ο χειρότερος σύμμαχος, σε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επιλογές που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου περιορίζονται.
Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση μεταφέρεται για το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με βάση το καλό σενάριο, που μπορεί και να τραβήξει έως και τον Μάρτιο, αν υπάρξουν και άλλα απανωτά ναυάγια.
Το χαρτί των εκλογών, παρότι ήταν πάνω στο τραπέζι, αν το τραβήξει ο πρωθυπουργός, αυτό θα συνεπάγεται πολιτική αυτοκτονία και όχι απαραίτητα ηρωική έξοδο.
Και αυτό, διότι παρά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την ανάσα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι κατεξοχήν μήνες που οι πολίτες καλούνται να καλύψουν μεγάλα ποσά σε φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δύο δημοσκοπήσεις, που έγιναν αμέσως μετά τις κοινωνικές παροχές, δεν έδειξαν την ψαλίδα της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία να κλείνει σημαντικά.
Την ίδια ώρα, και οι εταίροι δε φάνηκε να «ιδρώνει το αφτί τους» με το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κλείσει το συντομότερο δυνατό μια επώδυνη συμφωνία-αξιολόγηση, με τους δανειστές να του αφήνουν το πλεονέκτημα των μέτρων που εξήγγειλε, αλλά και των εργασιακών.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αυτά είναι αρκετά για να κρατήσουν συμπαγή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
Επόμενος σταθμός, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι το QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που επιζητά διακαώς η κυβέρνηση.
Αλλά για να φτάσει σε αυτό θα πρέπει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η λύση του κόφτη φαίνεται και αυτή να γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές, που, όμως, στην παρούσα φάση επιμένουν πως οι κωδικοί του προϋπολογισμού, στους οποίους θα επεμβαίνει ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, θα πρέπει να είναι προσυμφωνημένοι και καθορισμένοι σε συγκεκριμένα μέτρα.
Μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, συνταξιοδοτικό κόστος, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση φοροαπαλλαγών είναι η «μαύρη λίστα» του κόφτη, που, όμως, δε χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Με αυτά τα δεδομένα οι επιλογές της κυβέρνησης είναι πια πολύ συγκεκριμένες.

Δ.Α
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης